Вестниците Daily и Sunday Telegraph отново са обявени за продажба, след като офертата за придобиването им, подкрепена от Абу Даби, се провали.

Собствеността на изданията трябваше да бъде прехвърлена на подкрепяния от Персийския залив консорциум RedBird IMI, преди правителството да се намеси през януари, пише BBC. Тогава беше внесено законодателство, забраняващо на чужди държави да притежават вестници и новинарски списания в Обединеното кралство.

RedBird заяви, че ще спре поглъщането и ще обяви медийната група за продажба. Инвестиционната компания заяви, че плановете ѝ "вече не са осъществими" и добави, че сега ще се стреми да осигури "най-добрата стойност" за заглавията, които включват списание Spectator.

"Проведохме конструктивни разговори с правителството за осигуряване на гладка и организирана продажба на двете заглавия", се казва в изявление на компанията.

Подкрепената от Абу Даби сделка за Telegraph беше финансирана до голяма степен от шейх Мансур бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, собственик на футболния клуб "Манчестър Сити" и вицепрезидент и вицепремиер на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Депутатите, някои от настоящите и бивши журналисти на вестника, както и читателите, изразиха опасения, че изданието може да попадне под контрола на авторитарна чужда държава.

През януари правителството се намеси, за да провери сделката, а миналия месец обяви, че на чужди правителства ще бъде забранено да притежават британски вестници и новинарски списания.

Правителството заяви, че законодателството ще "осигури допълнителна защита на свободната преса".

Във вторник RedBird заяви, че собствеността на консорциума би осигурила "най-силната редакционна защита, предлагана някога за британски вестник, както и така необходимите инвестиции". Но добави: "Съгласно определението за чуждестранна власт, дадено в законодателството, RedBird IMI няма да може да продължи с предложеното придобиване на Telegraph и Spectator."

Групата заяви, че нейните независими директори, назначени да управляват Telegraph и Spectator миналото лято, ще останат на работа до приключване на процеса на продажба.

Министърът на културата Луси Фрейзър заяви, че е "изразила загриженост относно потенциалното въздействие на тази сделка върху свободата на изразяване и точното представяне на новините" и добави, че ще "позволи на страните да извършат организиран преход".

The Telegraph и списанието Spectator бяха обявени за продажба миналата година, когато бяха конфискувани от Lloyds Banking Group от дългогодишните собственици семейство Barclay, които не успяха да върнат заем в размер на над 1 млрд. паунда, припомня BBC.

Lloyds започна тръжна процедура, но в последния момент семейство Barclay изплати дълга си със заем от шейх Мансур бин Зайед ал-Нахян, а в замяна се съгласи да прехвърли собствеността си на консорциум, подкрепян от Персийския залив.

През последните години държавите от този регион са значими инвеститори в Обединеното кралство и влагат милиарди в пристанища, жилищни проекти, вятърни паркове и научни паркове, като са привлечени за инвестиция в нова атомна електроцентрала в Sizewell в Съфолк.

Сред предишните кандидати за The Telegraph са магнатът от хедж фондове сър Пол Маршал, който притежава GB News, собствениците на Daily Mail DMGT и News UK на Рупърт Мърдок.