Хедж фондовете са "мъртви" като инвестиционна класа за супербогатите.

Това смята Майкъл Зоненфелд, основател и председател на Tiger 21 – мрежа от инвеститори и предприемачи с изключително висока нетна стойност.

Данните на организацията сочат, че през последните 16 години делът на членовете на Tiger 21 в хедж фондове е намалял от 12% на 2%, пише CNBC.

"Хедж фондовете са мъртви – поддържат стабилна позиция от 2%, тъй като членовете са ограничили инвестициите си през последните десетилетия", допълва Зоненфелд.

Според него инвеститорите могат да получат подобна експозиция с по-малко такси, като инвестират в индексни фондове или се насочат към частния капитал.

Понастоящем той заема най-голяма част от портфейла на членовете на Tiger 21 - 29%, следван от инвестициите в недвижими имоти – 27%. Публичният капитал заема около 19%, а паричните средства около 12%.

Tiger 21 включва 106 организации на 46 пазара. Членовете на групата, създадена през 1999 г. от Зоненфелд, получават и обменят съвети за запазване на богатството, инвестиции и филантропски начинания.

Мрежата има 1300 членове, предимно първо поколение създатели на богатство, които управляват активи на стойност над 150 млрд. долара. Те са и предприемачи, продали компаниите си, целящи да запазят богатството си.

"Хедж фондовете са в упадък от повече от десетилетие. В условията на ниски лихвени проценти фиксираните такси станаха по-малко привлекателни", обясни Зоненфелдт пред CNBC, като допълни, че хедж фондовете вече не могат да "осигуряват вълнуваща възвръщаемост".

Хедж фондовете са активно управлявани фондове, които се фокусират върху нетрадиционни активи и прилагат рискови стратегии. Установено е, че възвръщаемостта им се увеличава при по-високи лихвени проценти.

"Нашите членове осъзнаха, че биха могли да се справят по-добре средно с по-голяма експозиция към индексни фондове като QQQ и SPY с по-голяма ликвидност и по-малки такси, и вероятно с по-висока възвръщаемост през последното десетилетие", допълни Зоненфелд.

Invesco QQQ ETF, борсово търгуван фонд, който проследява представянето на Nasdaq-100, нарасна с 55% през 2023 г. SPY, който е съкращение от SPDR S&P 500 ETF, спечели почти 25% миналата година. Глобалните хедж фондове върнаха 13,3% за 2023 г., възстановявайки се от -6,8% през 2022 г., според данни на инвестиционната компания Preqin.

Между последното тримесечие на 2014 г. и края на 2023 г. в индустрията са отчетени нетни изходящи потоци в размер на над 217,3 млрд. долара, казва Чарлз Макграт, асистент вицепрезидент в Preqin's Research Insights.

"През по-голямата част от последното десетилетие хедж фондовете са в криза, като инвеститорите продължават да изтеглят капитал от класа активи, компенсирайки общата положителна възвръщаемост", пише той в неотдавнашен доклад.

Preqin подчертава, че все по-голяма част от инвеститорите смятат, че разпределението на средствата им в хедж фондове не отговаря на дългосрочните очаквания.