Без значение колко често ядете суши, най-вероятно никога през живота си не сте вкусвали истинско уасаби.

Данни на American Chemical Society сочат, че по-голямата част от уасабито, консумирано в Америка, е просто микс от хрян, топла горчица и зелена боя.

Всъщност, около 99% от уасабито, продавано в САЩ, е фалшиво, съобщава Washington Post.

Дори и в Япония, където се отглежда истинското уасаби – така нареченият японски хрян, около 95% от продаваното в страната е имитация.

Японският хрян е труден за отглеждане и изключително скъп. Един килограм от него, по цени на едро, струва 160 долара, посочва Business Insider.

Истинското уасаби, което се поднася със сушито, представлява настъргана част от стъблото на растението, която е смачкана на пикантна паста. Тя има по-сложен вкус и трябва да се консумира веднага - в рамките на 15 минути прясно настърганото уасаби започва да губи своя аромат.

Обикновеният хрян има подобен химически състав, което му позволява да имитира пикантния вкус на уасабито. Освен това той е доста по-евтин, което е допълнителен бонус за хранителната индустрия.

Смята се, че измамите с фалшиви храни възлизат годишно на 50 млрд. долара. В повечето случаи те не са опасни за здравето на потребителите.