Миннодобивният гигант BHP отправи оферта на стойност близо 40 млрд. долара за придобиване на британския си конкурент Anglo American, което би било най-голямата сделка в историята на минната индустрия.

В изявлението си от четвъртък BHP заяви, че оценява акциите на Anglo American на 25,08 паунда за брой, или общо 31,1 млрд. паунда (38,9 млрд. долара). Ако придобиването бъде осъществено, то ще увеличи достъпа на BHP до запаси от мед, допълниха от компанията.

Отказът на Anglo American

Anglo American обаче заяви в петък, че е отхвърлила предложената от BHP оферта, тъй като тя "значително подценява" стойността ѝ, давайки на BHP срок до 22 май да отправи официална оферта, предлагайки по-висока цена.

В своето изявление британската минна компания акцентира, че членовете на борда на директорите единодушно са отхвърлили "непоисканото, необвързващо и силно условно" предложение на BHP, а нейният председател Стюарт Чеймбърс определи офертата като "опортюнистична".

"Предложението на BHP е опортюнистично и не оценява перспективите на Anglo American, като в същото време значително намалява относителния ръст на стойността на участието на акционерите на Anglo American в сравнение с акционерите на BHP", акцентира той.

Офертата включваше изискване Anglo American да се раздели с цялото си акционерно участие в базираните в Южна Африка Anglo American Platinum Limited и Kumba Iron Ore Limited - две дружества, които заедно осигуряват значителен дял от производството на мед на компанията. В коментар на това изискване Стюарт Чеймбърс е категоричен, че предложеното преструктуриране е "крайно непривлекателно, създавайки значителна несигурност и риск от изпълнение, който се поема почти изцяло от Anglo American, нейните акционери и други заинтересовани страни".

Акциите на Anglo American Platinum поскъпнаха с повече от 2% след съобщението, докато Kumba Iron Ore се понижиха с 0,9%.

Минните компании се стремят да подсилят доставките на мед през следващите години поради прогнозирания недостиг и ключовата роля на метала в прехода към енергетика. Той се използва в електромобили, електропреносни мрежи и вятърни турбини. Затова и Чеймбърс смята, че в сегашното си състояние Anglo American е "добре позиционирана", за да се възползва от този енергиен преход:

"Тъй като медта представлява 30% от общото производство на Anglo American и с предимството на добре подредени и повишаващи стойността възможности за растеж в медта и други структурно привлекателни продукти, Бордът вярва, че акционерите на Anglo American могат да се възползват от това, което очакваме да бъде значително увеличение на стойността, когато пълното въздействие на тези тенденции се материализира".

Големи шансове за подобряване на офертата

Това мотивира Софи Лунд-Йейтс, водещ анализатор на акции в Hargreaves Lansdown, да коментира пред CNN, че “има всички шансове BHP да се върне на масата на преговорите с подобрена оферта".

Причината - цената на медта на Лондонската борса за метали се повиши с повече от 15% тази година до почти 10 000 долара за метричен тон, което е най-високото ѝ ниво от около две години.

"На първо място, предложеното поглъщане е свързано именно с медта”, категоричен е Уилям Танкард, главен анализатор на цветни метали в CRU Group. “BHP е вторият по големина производител на добита мед в света, докато Anglo American е девета в класацията. Тяхната комбинация ще привлече вниманието на органите за защита на конкуренцията по света”.

Дори при условията на отхвърлената оферта на BHP сделката би била на по-голяма стойност от сегашния рекорд в сектора - придобиването на швейцарската Xstrata от компанията за суровини Glencore през 2012 г. на стойност 38,3 млрд. долара, според данни на Dealogic. Това би било и най-голямото по стойност сливане или придобиване в минната индустрия, откакто Dealogic започва да събира данни през 2004 г.

От известно време BHP се опитва да натрупа големи количества мед. Преди година базираната в Мелбърн компания придоби австралийския си конкурент Oz Minerals, за да разшири достъпа си до мед и никел. Покупката на Oz беше част от стратегията на BHP за "задоволяване на нарастващото търсене на важни минерали, необходими за електромобили, вятърни турбини и слънчеви панели", заяви тогава главният изпълнителен директор на компанията Майк Хенри.

Танкард от CRU Group определя медта като "вездесъща стока, насочена към бъдещето":

"Независимо дали говорим за електрически превозни средства, центрове за данни или обща електрификация - всички те имат един общ знаменател и това е медта."

Лоши новини за Лондон?

Anglo American е една от най-големите компании, листвани на Лондонската фондова борса, и подходът на BHP може да подхрани опасенията за отлив от лондонския пазар.

Ваел Саван, главен изпълнителен директор на Shell, коментира пред Bloomberg миналия месец, че според него листването на енергийния гигант в Лондон прави компанията "подценена" в сравнение с много по-големите ѝ конкуренти Exxon Mobil и Chevron, които са листвани в Ню Йорк.

Това подхранва спекулациите, че петролният гигант на стойност 186 млрд. лири стерлинги (232 млрд. долара) може да се откаже от Лондон и да се премести на Уолстрийт, което би нанесло огромен удар на основната британска фондова борса. През последните години няколко компании вече преместиха основните си листвания на други места или избраха Ню Йорк за излизане на борсата.

Офертата за Anglo American "ще предизвика нова тръпка в Лондонското сити", предупреждава Сюзана Стритър, ръководител на отдел "Пари и пазари" в Hargreaves Lansdown:

"Съществуват опасения, че ако сделката се осъществи, тя може да е върхът на айсберга и още гиганти да напуснат борсата в английската столица."