Макар и с известно закъснение, пухкав сняг покри планините на България. И въпреки че на много места все още няма подходящи условия за ски, първите любители на зимните спортове окупираха местните хотели и вилни селища още по време на коледните и новогодишните празници.

За разлика от предходните години обаче, сега се наблюдава известен отлив на почиващи. Въпреки това желаещи да прекарат зимната си ваканция в реномираните ни курорти не липсват.

Световната финансова криза не подмина и българския туризъм. Както се и очакваше, през тази зима ски центровете ни посрещат значително по-малко гости от чужбина. По традиция най-запалените почитатели на ски ваканцията в България са туристите от Великобритания.

Притокът на гости от Острова обаче рязко е намалял през тази зима, твърдят работещи в бранша. Хотелиерите в най-стария ни курорт Боровец, разположен сред диплите на Рила планина, отчитат 30-процентов спад на английските си клиенти. Подобно е положението и в останалите ни ски центрове. За да привлекат и задържат туристите, много туроператори свалиха цените на предлаганите от тях зимни пакети.

Концесионерите на ски зоните пък вложиха значителни инвестиции за подобряване на условията за зимни спортове. Повечето български планински курорти са оборудвани със специални съоръжения за изкуствен сняг, така че скиорите са „застраховани" от капризите на времето.

Най-добри условия за ски предлага курортът Банско в подножието на Пирин планина, който през последните години се разрасна неудържимо, а хотелиерството в района преживя истински бум. На разположение на гостите на курортното селище е невероятното разнообразие от ски писти с различна степен на трудност с обща дължина от 65 км.

За настоящия зимен сезон концесионерите на ски зоната край Банско са закупили 25 нови оръдия за изкуствен сняг, които ще гарантират по-добри възможности за зимни спортове в района. За сноубордистите е предвидена специална писта в околностите на градчето.

Подобно на почти всички наши зимни курорти, и Банско предлага чудесни условия за нощно каране на ски. Много туристи от страната и чужбина предпочитат домашния уют на къщите за гости, разпръснати в подножието на Пирин.

Разходки сред заснежените борови гори, посещения на стари църкви и кулинарни вечери край камината разнообразяват зимната им ваканция сред българската природа.

На заснежени пейзажи и кристален въздух се наслаждават и гостите на Боровец в Рила. През новия ски сезон курортът посреща любителите на зимните спортове с обновена спортна база. За целта са били вложени общо 10 млн. евро инвестиции. Скиорите вече се радват на удобствата на новия четириседалков лифт на писта Маркуджиците - 2 с дължина 1 км и капацитет от 2 400 души на час.

В курорта Пампорово, разположен в Родопите, също цари приятно оживление. Клиентите на местните хотели съчетават ски ваканцията си с предлаганите на място спа процедури, както и с екскурзии до близкото етнографско селище Широка лъка. Сноубордистите се отправят край родопското село Момчиловци, където се намира една от най-добрите писти за сноуборд у нас.

Напоследък разположеният наблизо град Чепеларе се наложи като търсена дестинация за зимен отдих с многобройните си хотели и ски писти, разстилащи се в подножието на живописния връх Мечи чал. Като цяло цените на зимните пакети у нас са сравнително ниски за чуждестранните туристи.

В зависимост от категорията на избрания хотел, нощувката варира от 20 до 200 и повече евро на човек. Цената на еднодневната карта за лифт е около 25 евро. Ако решите да се запишете в някое от местните ски училища, разполагащи с много добре подготвени инструктори, също ще ви излезе сравнително евтино. Чужденците обаче предпочитат страната ни заради красивата природа и чудесните условия за зимни спортове.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС