Каква, всъщност, е целта на един инвеститор? Какво би било удовлетворителното състояние, към което се стреми? Отговорът тук със сигурност е твърде субективен, но бих искал да уточня, че не става въпрос за конкретни суми или пък процентна успеваемост. Усещането за сигурност на инвестицията, умерената, но стабилна печалба, ясната перспектива за близкото бъдеще може би звучат удовлетворително.

За съжаление, в сегашната ситуация едва ли е лесно да се определи кой от всички възможни активи би могъл да притежава потенциала да отговори на тези изисквания. По време на бичи пазар инвестициите в почти всички ценни книги, недвижимости или стоки би било добро решение, но веднъж приключен цикълът, обстановката се променя драстично. Нека обаче разгледаме основните варианти и какво бихме могли да очакваме от тях през предстоящата година.

Ще започна с традиционно най-рисковата възможност - акциите. Мисля, че на всички вече е ясна зависимостта между американските и европейски фондови борси и нашата. Затова качественият анализ на фондовите индекси на водещите икономики в света до голяма степен би определил и потенциала на БФБ. Очакванията в момента на писане на статията са за ново дъно при индустриалния Dow Jones, след което е много вероятно да последва няколко месечен вторичен бичи пазар, който, всъщност, би бил капан за бикове.

Нека уточня. Нов исторически връх е последното, което имам предвид, като говоря за бичи пазар. По-скоро възможното покачване трябва да се разглежда като корекция на цялото пропадане от октомври 2007 г. И тъй като говорим за корекция, както обикновено, е трудно да се предвидят нейните размер, форма и продължителност. Или най-малко е твърде рано. По време на това покачване настроенията до голяма степен ще се подобрят и оптимизмът ще завладее инвеститорската общност.

Не е изключена появата на изявления дори за край на "рецесията". Всъщност точно изказвания от такъв характер ще са един от индикаторите, които ще покажат, че новият срив предстои. Неговият размер би бил сходен с досега регистрирания. Ако това е верният сценарий, а засега не виждам нито един аргумент, който да подсказва, че не е, инвестициите на Българска фондова борса са, меко казано, неуместни.

Знам, че много читатели биха ме апострофирали, изказвайки тезата, че акциите в момента са толкова евтини, че няма как повече да се обезценяват. На това ще отговоря с една мисъл на един от легендарните трейдъри - Уилям Ган, която цитирам по памет: "Никога не купувай нещо, само защото то е евтино". Всъщност се сещам за още една негова сентенция, която е особено подходяща за случая: "Никога не участвай на нисколиквидни пазари".

Може би най-важното за успеха за една инвестиция е да бъде подбран точният момент. При фондовите пазари това означава да се купува след края на някой от цикличните спадове, които периодично се редуват. За инвеститора остава да прецени дали спадът е приключил или не.

И за да не се повтарям ще заключа, че потенциалът за растеж на акции на български компании през 2009 г. е, меко казано, надценен. Разсъжденията ми относно акциите са до голяма степен валидни и за другите финансови инструменти. Дериватите, които предлагат като възможност, повечето български инвестиционни посредници са изключително рискови по няколко причини.

Например, дългите позиции във фючърсни контракти на суровини, като петрол, в момента изглеждат много съблазнителни, но нека разгледаме какви са изгледите. Въпреки че подобно на фондовия пазар съществува не малка вероятност да предстои известно покачване, спекулирането по време на него крие големи рискови. Ако има възможност за извличане на печалби от това хипотетично покачване, то тя би била подходяща само за трейдъри, а не инвеститори с голям опит.

Другата не малка опасност се крие в възможността от фалит на инвестиционния ви посредник. Не съм си правил труда за задълбочено изследване на капиталовложенията на различните посредници, затова ще изложа само логическите си разсъждения. Всички те основаха дейността на фондовете си през последните години на глобалната инвеститорска мания и възможностите им за вложения са били само от свръхнадценени финансови активи.

Убеден съм, че едно проучване на доходността на инвестиционните дружества и договорни фондове ще покаже интересни и сходни резултати - отрицателни. Нека не се впускам в подробности, но опасността от фалит на инвестиционния ви посредник е реална. Има и още един риск и той отново е обвързан с фалит. Този път с банката, в която са вложени средствата на инвестиционния ви посредник.

Мисля, че след фалитите на няколко финансови гиганти и на множество не толкова големи банки, думите ми изобщо не звучат като параноя. Ако трябва да обобщя, бих направил следния извод: инвестицията в деривативни финансови инструменти, по принцип, крие големи рискове, а в настоящия момент това заключение е особено актуално.

Ако публично предлаганите дялови ценни книги и различните видове деривативни финансови инструменти са традиционно високорискови капиталовложения, то недвижимите имоти са възприемани в обществото ни като най-сигурната инвестиция. Само че при дефлационна депресия отпада валидността и на това твърдение.

Тъй като напоследък все повече се говори за спад в цените на недвижимите имоти, сигурно няма да изненадам никой с такова предположение. Това, по което може би ще се различавам от масовите очаквания, е в размера на спада.

Според мен предположението за намаление на цените на недвижимостите с 50%, а може би и повече, никак не е преувеличена. Страхът от глобална икономическа криза направи банките много по-консервативни в отпускането на кредити и с това изчезна основният фактор, правещ търсенето на имоти толкова голямо. След като търсенето намалее спрямо предлагането, въпреки упорството на продавачите, цените ще се спуснат надолу.

Естествено, това ще има психологически ефект върху евентуалния купувач и неговия израз ще бъде в решението да изчака. С това търсенето ще се свие още повече. Има още един фактор, предполагащ увеличение на предлагането - на фона на намалено търсене. Евентуалните изземвания на ипотекирани имоти от страна на банки от физически и юридически лица, които не са способни да изплащат задълженията си.

Вариантът банките да си върнат вложените средства е продажба на тези имоти, което допълнително ще натисне пазара надолу. Мисля, че вече и в България има официална статистика за регистрирано понижение на цените, като смея да твърдя, че през 2009 г. процесът ще се задълбочи.

Друг актив, който обичайно се възприема за сигурен като инвестиция, е златото. Не мисля, че през тази година потенциалът му за растеж е много голям и не съм убеден, че сегашната е най-добрата цена, на която може да се купи. Но ако погледнем по-дългосрочно, това е едно от малкото оставащи убежища за спасение по време на дефлационна депресия. Отново е необходимо уточнение.

Имам предвид злато в неговата физическа форма. Тъй като всяка друга е обещание някой да ви го изплати или да ви го достави. Същите съображения, които правят рискови инвестициите в деривативи са валидни и в случай, че базовият инструмент е злато.

Моят топ кандидат за инвестиции през 2009 г. е кешът. Увеличаването на неговата стойност започна още през 2008 г. и ако възникват някакви съмнения относно това твърдение, аргументът в негова защита е следният. Нека оценим покупателната сила на определена сума, да речем 10000 долара, измерена в акции от който и да е световен фондов индекс през предходната 2007 г. спрямо споменатата 2008 г. Тоест, колко акции бихме могли да купим с 10000 долара в края на 2007 г. и съответно в края на 2008 г.

Бихме могли да направим същото, като използваме за мерна единица барела петрол или тонове пшеница. Резултатите, които ще установим, са, че с тази сума в края на 2008 г. ще можем да закупим около два пъти повече от почти всички активи. Някъде това съотношение не е толкова голямо, но през 2009 г. е много вероятно да бъде такова, особено ако успеем и да предвидим в каква валута ще е най-удачно да инвестираме.

В част първа споменах за възможното поскъпване на японската йена във всичките й кросове. По мое мнение тя ще остане най- силната валута и през 2009 г. Счита се, че швейцарският франк е една от валутите, които се представят добре по време на трудни времена. Не бих се доверил сляпо на това твърдение, но аргументите, предоставени от графиките, засега го подкрепят.

Американският долар също показва тенденция за поскъпване. Хипер волатилността на валутния пазар през последните шест-седем месеца е в резултат на паническите разпродажби на фондовите пазари. Това допълнително усложнява прогнозирането в по-дългосрочен план и въпреки,че засега посочените валути са с най-голям потенциал, това не бива да се приема за даденост.

За евентуални промени в тези тенденции читателят може да се информира на www. home-traders.eu. Няма да пропусна да подчертая, че като говоря за инвестиции във "кеш", имам предвид хартиените носители, "вложени" в сейф. Да, сейф, не депозит.

През периоди на глобална икономическа нестабилност инвестиционната среда е несигурна и дори опасна. Правилните действия, които би могъл да предприеме един инвеститор, са преди всичко да оцени риска и да съхрани своя капитал. Качественият анализ и способността за вземане на рационални, а не емоционални решения, са уменията, които са му необходими да направи това.

Дали изложената в тази статия теза е най-правилната единствено времето ще ни покаже, но такава или сходна стратегия осигурява сигурност, ликвидност, гъвкавост, умерен риск и яснота за близкото бъдеще. Условия, които са неделима част от плана за действие на един успешен инвеститор.

Автор: Валентин Вълканов

www.home-traders.eu