Когато на 20 февруари написах статията „Очаквате ли добри новини" все още пазарните индекси по света не бяха приключили своето низходящо движение. Въпреки това си позволих да подготвя серия от материали, които аргументираха наближаването на по-ведра обстановка по световните фондови борси.

Причините да се доверя на сценарий за покачване при американските индекси, се коренеше в наличието на завършващи пет вълни надолу от октомври 2008 г. и екстремно мечия сентимент, който се беше нагнетил към онзи момент. Тези два фактора не даваха 100% гаранция за предстоящото движение, но значително повишаваха шансовете за подобен изход. Сега когато такова положително оживление е факт от 06 март 2009 г., отново възниква логичен въпрос какво следва от тук нататък?

След отбелязаното на дъно на посочената дата в началото на март месец, последваха осем седмици ръст от общо девет изминали. Като единствената неположителна седемдневка беше по-скоро консолидационна отколкото корективна. Тези думи обаче имат повече характеристиките на коментар отколкото да изказват прогноза. Към момента е трудно да се направи такава защото различните времеви рамки предлагат срещуположни сценарии ако разчитаме на вълнови анализ. Например ако разгледаме графика на S&P500 със седмични барчета ще установим, че най-вероятно се намираме в корекция на мечия пазар, което отговаря и на въпроса поставен в заглавието на тази статия.

Радостта на биковете е само временна и е въпрос на няколко месеца в най-добрия случай преди да се разрази ново финансово торнадо. Ако обърнем внимание на среднсрочните и краткосрочните времеви рамки може да бъде установено, че възходът, започнал на 6 март, се нуждае най-малко от значителна корекция поне в рамките на няколко седмици. Дали тя ще започне още в началото на новата седмица или едва в нейния край е трудно да се прецени, но вероятно индекса S&P500 ще предприеме корективен спад в скоро време.

Потенциален таргет на такова пропадане ще бъде в зоната около 800 - 850 пункта. Когато то се превърне във факт ще имаме повод да направим нов анализ, за да преценим дали то има импулсивен или корективен характер. Това ще ни позволи да преценим дали биковете дадоха всичко от себе си или след този спад ще имаме още едно рали до нива между 1000 - 1200 пункта за широкия индекс S&P. На графиката долу съм проектирал траекторията на описания сценарий, който засега приемам за най-вероятен.

Фигура 1.

Не можем да изключим директно ускорение нагоре през цялата седмица, но това е по-малко вероятен сценарий защото през последния месец махалото на настроенията от екстремно мечи стигнаха до другия полюс. Те вече са крайно бичи съгласно сентимент индикатора (daily sentiment index). Неговата стойност в края на миналата седмица показваше, че 85% от участниците вече са бикове. При толкова високо изражение на този показател, шансовете да бъде пробита съпротивата в зоната между 940 -1000 са твърде малки.

Като заключение от това, което се наблюдава на фигура 1, можем да кажем, че в краткосрочен план за близките седмици ни очаква неголям спад. След това предстои ново покачване, което да продължи и през лятото. Новите неприятни изненади може да дойдат с есента. Това е най-рисковият период, по време на който ще има реална опасност за възобновяване на низходящия тренд, който ще донесе и много по-ниски дъна за индексите по целия свят.

Автор: Ивайло Груев, www.home-traders.eu