Американският президент Барак Обама заяви, че очаква да се създадат или да бъдат запазени 600 000 работни места през следващите сто дни чрез ускоряването на 10 големи проекти, финансирани от големия план за стимулиране на икономиката, който Конгресът одобри през февруари, предаде Ройтерс.

"Трябва да извървим дълъг път към възстановяването, но вървим в правилната посока", заяви Обама.

Изявлението му идва три дни след като министерството на труда съобщи, че безработицата в САЩ се е увеличила с 9.4% през май, въпреки че през този месец са били закрити по-малко работни места спрямо април.

"Няма да се задоволяваме с постигнатото и да бездействаме. Ще възстановим икономиката сигурно и неотклонно", допълни Обама.

Белият дом съобщи, че планът за стимулиране на икономиката в размер на 787 млрд. долара е помогнал да се съхранят или създадат над 150 000 работни места през първите сто дни след подписването му.

От началото на най-тежката рецесия в САЩ от десетилетия насам през декември 2007 г. американската икономика загуби 6 млн. работни места.

Белият дом смята, че законовите мерки за възстановяване на икономиката, прокарани от демократите в Конгреса с подкрепата на малка част от републиканците ще помогнат за създаването на 3 до 4 млн. работни места до началото на 2011 г.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват

Частният сектор в САЩ губи 532 000 работни места през май