Компании от Русия и Китай са придобили най-много активи в световния петролен и газов сектор през първата половина на 2009 г., съобщи FT, позовавайки се на доклад на одиторската компания PriceWaterhouseCoopers.

През първите шест месеца на 2009 г. в световния петролен и газов сектор са сключени около 50 сделки за сливане и поглъщане на компании за общо 48 млрд. долара. Компании от страни с нововъзникваща пазарна икономика са сключили сделки за 24.2 млрд. долара. Най-големи по обем активи са придобили компании от Китай и Русия, сочи докладът на одиторската компания.

Китайската петролна компания Sinopec е купила за 8.3 млрд. щ. д. канадската Addax Petroleum. Нови активи е придобил и руският газов монополист Газпром.

От 10-те най-големи сделки за поглъщане на компании, сключени от януари, три са направени от руски компании, три - от китайски, отбелязва FT.

Като цяло в условията на финансова криза в световния енергиен сектор се наблюдава отслабване на позициите на частни западни петролни компании и засилване на корпорациите от страните с нововъзникваща пазарна икономика, в които като акционер участва и държавата, отбелязва изданието.

Източник: БТА