Сещате ли се коя бе най-добрата новина за американските пазари от последните три седмици? Може би някои ще посочат по-добрите от очакваните печалби на редица финансови компании или на автомобилостроителя Ford. Предполагам, че повечето читатели ще поставят начело новината за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ с 3.5%. Вероятно наблюдателите и участниците на пазара ще обяснят с тези събития ръста, който световните индекси предприеха. Ето обаче една интересна интрига, която може да покаже, че не са това факторите, които предизвикаха ралито от последните дни.

На 21 ноември резултатите за изненадващо по-добрите печалби на Morgan Stanley, US Bancorp и Wells Fargo предизвикаха пореден по-висок връх само за 30 минути и след това индексът Dow Jones се срина с ново дъно и повече от 100 пункта обезценка. Същата бе реакцията на основния американски индекс и след изненадващо голямата печалба на Ford. Когато става дума за излизането на Америка от рецесията, шумът в системата беше с трайност една сесия. Още на следващия ден индексите направиха ново дъно. С други думи, фактът, че всички тези страхотни новини имаха мечи последствия за графиката, бяха носители на крайно негативна информация за световните финансови пазари.

Какво ще кажете обаче, ако посочим една друга новина като причина за предстоящ възход? На 6 ноември бе оповестено, че безработицата в САЩ се е увеличила повече от очакванията и е достигнала 10.2%. Какво направиха пазарите всички знаят. Скочиха нагоре напук на конвенционалното мислене.

Сега ето още една, но този път по-малко известна. На 6 ноември American Association of Individual Investors (AAII) публикува седмичния си доклад, че съгласно поредното проучване, процентът на мечите мнения е достигнал 56%, а този на бичите мнения е едва 22%.

За тези, които не познават какво представлява организацията American Association of Individual Investors ще дам малко разяснения. Всяка седмица (AAII) се допитва до няколкостотин дребни инвеститори за това какви са техните очаквания за пазарния тренд през следващите шест месеца. Когато мнозинството от тях са с бича ориентация, това означава, че повечето хора вече са купили и няма кой да натиска цените нагоре. Скоро след това започват големи спадове. Обратно, както е в момента, когато се окаже, че сред участниците преобладават мечите становища над бичите, това означава, че е налице потенциал за поскъпване на акциите. Може би мнозина се чудят как е възможно да съществува подобна логика. Обяснението е следното:

Големите движения на пазара се случват не защото хората ги очакват, а напротив, защото са неочаквани. Освен това, за да може да започне истински мечи пазар, първо дребните инвеститори трябва много силно да са се обвързали с инвестиции и да вярват, че единствената посока е нагоре. Само така изненадата на милиони неподозиращи участници може да провокира масово бягство и разпродажби, които да донесат големи мечи движения. Когато се окаже, че точно тази категория участници е излязла от своите позиции, е трудно да започне силно низходящо движение.

За стойностите на този сентимент индикатор научих едва в началото на тази седмица, но още в петък, когато пазарите отказаха да пропаднат след лошите новини за безработицата, картината се изясни, че мечият пазар се отлага. Не за дълго, а за известно време. Това бе достатъчен повод за мен, а вероятно и за много други мечи ориентирани технически и вълнови анализатори да зарежем мечите сценарии и да преминем към дългите позиции. От 6 ноември съм с покупки при американските индекси, а при EUR/USD съм дълги позиции още от 3 ноември. При валутите провалът на мечите сценарии се прояви няколко дни по-рано.

Разказвам за неволите на трейдъра именно, за да обясня какво допринасят за поведението на пазарите действията на тази категория участници.

За хората, които посещават редовно Profit.bg е известна моята меча ориентация към световните индекси и към валутната двойка EUR/USD. По света със сигурност има и други като мен, които имат мечи аргументи за бъдещето на посочените инструменти. Бичите пазари всъщност се развиват благодарение на това, че ни има нас мечките. На всеки е ясно, че никой не може да знае къде ще е точно върхът. Междувременно, всеки път когато пазарите изглеждат готови да рухнат в паника, ние пласираме своите къси позиции, съблюдавайки да имаме достатъчно близки стопове по начин, който съм описвал многократно в предходни анализи и статии. В онези случаи, когато пазарите откажат да направят очакваното движение надолу (както беше на 6 ноември) онези от нас, които са натрупали опит да реагират навреме закриват късите си позиции. Тяхното затваряне означава много покупки. Като резултат, целият свят вижда огромно покачване на съответния инструмент. Така ние, мечките се оказваме изключително полезни за възстановяване на цените и растежа нищо, че понякога оставаме без печалби или сме на малка загуба. Важно е докато се довършва бичото движение, мечката да не загуби капитала си и да съумява бързо да се присъединява към бичата група, но и навреме да я напуска.

Трейдърът с меча ориентация, който не е развил гъвкавост си има някакъв праг на търпимост и когато дълго време се окаже, че цената отказва да направи дългоочаквания спад, някои мечки в даден момент се превръщат в бикове. Колкото повече бикове се появяват, толкова по-малко мечки остават сред участниците. Интересната интрига е, че докато има мечки, бичият пазар ще продължава, защото това, което бута цените нагоре е самото трансформиране на мечките в бикове. Проблемите за биковете започват, когато не остане нито една мечка. От този миг нататък вече няма откъде да се появят нови участници, които да заложат парите си в посока нагоре. Така са започвали и ще започват всички големи мечи пазари.

Още колко време ще е нужно на индивидуалните инвеститори в САЩ, за да се върнат към акциите и сентимента да стане отново екстремно бичи, е трудно да се каже. Бичият пазар може да продължи до Коледа, а не е изключено и до пролетта. Както не бива да изключваме сценарий при, който съвсем скоро да се окажем в низходящ тренд. Едно е сигурно. Ние, трейдърите ще продължим да откриваме своите къси позиции през следващите седмици и месеци и от време на време ще се присъединяваме към бичата група. Онази група, която е най-уязвима от прищявките на пазара са дребните инвеститори, които остават вярващи в новините.

Неразбирайки, че именно графиката може да им покаже много по-рано какво предстои на пазарите, те остават слепи за инструментите на техническия анализ и Вълновата теория. Вместо това, масата от участници очаква някой друг да предупреди обществото за бъдещи сривове. Обикновено такива предупреждения се търсят в изявленията на важни политици, икономисти и авторитети от медийното пространство, забравяйки че последните също пропускат факта, че пазарните трендове изпреварват с месеци икономическата конюнктура.

Този материал има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират.

Ивайло Груев: www.home-traders.eu

Стани наш приятел във Facebook