Ситуацията на фондовите борси е такава, че вече не достигат термини за нея. На фона на неопределеността в щатската икономика и неяснотата за бъдещите действия на Федералната резервна система (ФЕД), към традиционните персонажи- биковете и мечките, се добавиха още два- вълци и козли, пише Wall Street Journal.

Родео на козлите

Във ФЕД в момента няма единство по въпроса за необходимостта и своевременността на едни или други мерки в подкрепа на икономиката. Но отчитайки, че през август той заяви намерение да реинвестира постъпленията от погасените ипотечни облигации в портфейла си, в американски дългови книжа, инвеститорите решиха, че Централната банка предпочита да действа, вместо да чака.

Резултатът е финансово родео на козлите, както го нарече Дейвид Колдуей от MarketWatch:„Светът се хвърли на пазара на акции в търсене на сигурност, което доведе до потъване на всички други видове активи", обясни той. Т. е. възниква ситуация на безизходица.

Опитите на инвеститорите да се справят с нея доведе и до втория термин

Вълчи пазар

За да създаде новия термин Майкъл Първес от BGC Financial мислил цяла нощ.

„Вълкът е по-малък от бика и мечката, но е бърз и решителен", обяснява той. „Вълчият пазар" се характеризира от тесен диапазон и висока волатилност. Фундаменталните ориентири не работят и трейдърите се ориентират към краткосрочните перспективи и техническия анализ.

Майкъл Първес смята, че вълчият пазар се е установил трайно, най-малкото до появата на катализатор, който да направи пазарите по-устойчиви. А според него това няма да стане през 2011 г.

Разбира се, дали новите персонажи на пазара ще се закрепят трайно или тихо ще изчезнат ще покаже бъдещето.