Данъчните ще следят под лупа прехвърлянията на фирми. Депутатите планират промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс. Новите правила ще вържат ръцете на измамници, които "пробутват" фалиралите си компании на клошари и сираци. Управляващите се захванаха да затегнат режима срещу умишления банкрут на компании.

По думите на експерти от бюджетната комисия в парламента при заявка за прехвърляне на фирма НАП ще проверява в срок от 60 дни данъчното състояние на компанията, дали тя е източвала ДДС и какъв е месечният й оборот. Депутати коментират, че е възможно при доказване на умишлено подготвяне на фалит прехвърлянето да бъде замразено.

Първоначално исканият срок за проверка е бил в рамките на 30 дни, но данъчните коментирали, че той не е достатъчен за изготвяне на цялостна проверка. "Тези 60 дни също според мен не са докрай уместен срок. Действително има и почтени хора, които съвсем законно и без никаква умисъл прехвърлят фирми. Защо трябва да изчакват толкова дълго? Предполагам, че в крайна сметка срокът ще се редуцира до 45 дни", коментира зам.-шефът на бюджетната комисия Димитър Главчев.

По думите на юристи от ГЕРБ трябва и промяна в законодателството при доказване на умишлен фалит на вече прехвърлена фирма. От правната комисия коментираха, че има редица случаи собственици на компании умишлено да водят към финансов крах своите фирми, но преди самия фалит да ги прехвърлят на други лица. "Когато фирмата реално фалира, тя се води на друг собственик и често се търси отговорност от човек, който е получил прехвърлянето в последния момент", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ. Юристът от правната комисия коментира, че това също е чест казус при прехвърлянията за умишлени фалити.

Депутатите са подготвили и промени в търговския закон, който бе отложен във вторник, които също ще осигурят повече контрол върху компаниите. По думите на вносителя от ГЕРБ Емил Радев подготвяните промени ще задължат фирма, обявила фалит, да бъде публикувана в специален списък на търговския регистър. Така кредиторите ще могат да направят проверка дали обявеният финансов крах на фирмата съвпада с посочените дати на фалит, както и кога са сключвани договори за заеми и ипотеки. По думите на юристи, често банкрутирали фирми не обявяват своята несъстоятелност и теглят кредити и правят ипотеки, които след това разрушават и банковата система.

Източник: в. Стандарт