Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан ще дочака следващо съдебно заседание по обвиненията в сексуално нападение в прочутия затвор "Райкърс Айлънд" в Ню Йорк. Той е поставен под наблюдение срещу опит за самоубийство.

В затворническия комплекс на остров Райкърс, известен като Скалата, са снимани много криминални филми и сериали. Там се намират много бандити и престъпни босове, осъдени за тежки престъпления.

Строс-Кан ще бъде държан сам в килия 3.5 на 4 м под денонощно наблюдение и на общ режим - ставане сутрин в 6 часа, един час лично време и храна, която доста се различава от менюто в манхатънски хотел.

Управата на затвора е поставила високопоставения арестант под наблюдение за предотвратяване на самоубийство, съобщи американската телевизия Ен Би Си, цитирана от Франс прес. На сайта си телевизията, която се позовава на неназован източник, посочва, че това е поискана от медицински екип на затвора превантивна мярка, която включва проверяване на задържания на всеки 15 до 30 минути и изисква арестуваният да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.

Остров Райкърс, с площ 1600 кв. км, е разположен между нюйоркските квартали Бронкс и Куинс, като на него има цели 10 затвора - мъжки, женски и за непълнолетни. Островът е свързан с Куинс само с един мост с дължина малко повече от 1 км. с брониран КПП.

В "Райкърс Айлънд" има 17 000 затворници, охранявани от повече от 7000 полицаи. Смята се, че това е най-големият затворнически комплекс в света. В Ню Йорк го наричат градът-затвор. Там има спортни зали, библиотеки, училища, болници, перални.

Повечето французи смятат, че Строс-Кан е "жертва на заговор", показва проучване на института CSA. 57% от анкетираните са убедени в това, докато 32 на сто не вярват, че камериерката участва в заговор, а 11% не изказват мнение.

Източник: БТА, БГНЕС