Заплахата на Иран за затваряне на Ормузкия проток, през който преминава около 40% от нефта, пренасян с танкери, повиши цената на петрола и провокира ново напрежение. САЩ обаче възприеха твърда позиция спрямо Иран, а Саудитска Арабия заяви, че арабските страни от Персийския залив са готови да компенсират недостиг на ирански петрол.

Пети флот на ВМС на САЩ няма да допусне нарушаване на трафика през Ормузкия проток след заплахите на Иран да затвори протока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Свободното преминаване на стоки и услуги през Ормузкия проток е от жизненоважно значение за регионалното и световно благоденствие. Всеки, който заплашва да наруши свободното плаване в международен проток очевидно е извън общността на нациите. Никакво подобно нарушение няма да се толерира", заяви говорител на Пети американски флот, който е базиран в Бахрейн.

Заплахите на Иран да затвори Ормузкия проток са недопустими. Такъв ход би бил в нарушение на международните правни норми, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Корабоплаването в Ормузкия проток се урежда от международното право и съответната конвенция на ООН от 1982 г.", припомни Валеро.

Вчера Иран отново заплаши да затвори Ормузкия проток, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол. Подновеното напрежение в района идва след опасенията, че Израел може да удари Иран, чиято ядрена програма страната възприема като заплаха.

"Ние не сме поддръжници на враждата и раздора, лозунгът ни е дружбата и братството, но ще поставим враговете си на място ако не престанат с антииранските заговори. Нито една капка петрол няма да премине Ормузкия проток", заяви първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими пред държавната агенция Ирна.

Затварянето на Ормузкия проток ще бъде "по-лесно, отколкото човек да изпие чаша вода", заяви по-рано днес в ефира на иранската държавна телевизия шефът на ВМС на Иран Хабиболах Саяри.

Ормузкият проток е разположен при южните брегове на Иран и е от голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. През него преминават над 40 процента от световните морски доставки на петрол. В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 километра.

ЕС, който закупува 18 процента от иранския петролен износ, в момента проучва възможността за увеличаване на международните санкции чрез съкращаване на покупките на ирански нефт заради несговорчивостта на Техеран по ядрения въпрос. Подобни санкции обмислят и САЩ. Ирански официални лица предупреждават, че ако Западът се опита да блокира износа на ирански петрол, цената на петрола на световните пазари ще скочи над два пъти и ще достигне 250 долара на барел.

Заплахата на Иран доведе до скок на цените на петрола, но след уверенията на Саудитска Арабия тя леко се понижи.