Bank of America ще уволни до края на тази година около 16 хиляди свои служители, за да намали разходите.

Това съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с плановете на втората по големина на активи американска финансова институция.

Съкращенията ще засегнат основно клоновете за потребителско и ипотечно кредитиране.

Днешните уволнения стават в рамките на обявения година по-рано курс на съкращаване на персонала с 30 хиляди души (10%), което ще позволи да се направят икономии за около 5 млрд. долара ежегодно.

Съкращенията започнаха миналата есен и трябва да приключат до края на следващата година. Но ръководството на банката е решило да ускори този процес на фона на трудното икономическо положение в САЩ и въведените нови мерки за контрол върху работата на финансовите компании.

Съкращаването на разходите е част от общата стратегия на Bank of America за реогранизация на бизнеса, който така и не се е възстановил напълно от финансовата и ипотечна криза през 2007-2009 г., припомня БГНЕС.

Новият изпълнителен директор на Брайън Мойнихан се отказа от плановете за разширяване на бизнеса в САЩ и се концентрира върху повишаването на ефективността.

Миналата година банката загуби титлата си на най-голяма американски финансова институция по обем на активи. Тя беше изпреварена от JPMorgan Chase.

Експертите смятат, че трудностите са започнали, след като Bank of America придоби през 2008 г. корпорацията Countrywide, една от най-големите ипотечни компании в САЩ.

Последната е продавала ипотечни облигации, които не отговарят на стандартите. Това доведе до тяхното рязко обезценяване.

Bank of America трябваше да изкупи тези ценни книжа обратно, обезщетявайки клиентите. През миналата година са похарчени 13 млрд. долара за тази цел.