839 стажантски позиции за студенти в 183 административни структури на държавната администрация в 109 населени места в цялата страна са разкрити за втората вълна студентски стажове по проект „Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация".

От 24 септември до 5 октомври всички студенти ще могат да кандидатстват за втората вълна стажове в държавната администрация, които ще се проведат от 29 октомври до 29 ноември 2012 г.

Кандидатстването ще се извършва изцяло по електронен път - чрез специализирания портал за стажове в държавната администрация www.staj.government.bg, разработен по проект „Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на стажове в държавната администрация".

В стажантската програма могат да вземат участие всички български граждани - студенти в университети в страната и в чужбина след завършен втори курс.

Проектът има за цел да предостави пълноценни стажантски възможности на талантливи български студенти в структури на държавната администрация в цялата страна.

Стажантската програма включва едномесечен неплатен стаж с фокус върху придобиването на практически опит, нови професионални умения и запознаване с културата и атмосферата в държавната администрация.

Към момента на кандидатстване студентите трябва да са с непрекъснати студентски права, в процес на обучение във висше учебно заведение в страната или в чужбина, след завършен втори курс.

Те трябва да са в процес на обучение по специалност съобразно стажантското място, за което кандидатстват, както и да имат среден успех от следването до момента - над 4.00.

От администрацията изискват още да имат желание за работа, личностно развитие и учене, както и да притежават отлични комуникативни и организационни умения, както и добра компютърна грамотност.