Журналист беше арестуван в Гърция за това, че е публикувал имената на повече от 2 000 гърци с големи сметки в швейцарски банки.

Костас Ваксеванис бе арестуван в неделя, след като публикува така наречения "Списък Лагард," носещ името на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, в съботното издание на своето списание Hot Doc.

Смята се, че в ролята си на финансов министър на Франция, преди да се присъедини към МВФ, Лагард е предоставила на своя гръцки колега диск с имената на гръцки граждани с огромни депозити в клон на HSBC в Женева.

Миналата седмица двама бивши финансови министри трябваше да обясняват пред парламентарна комисия защо правителството не е предприело мерки да разследва дали тези граждани са укривали данъци.

Ваксеванис твърди, че арестът му е несправедлив.

В знак на подкрепа един от най-тиражираните гръцки вестници Ta Nea също публикува списъка вчера.

Списъкът не дава информация за точния размер на депозитите в Швейцария на всеки от включените в него 2 059 души. Той разкрива самоличността зад всеки депозит и професията на неговия притежател. В статията на изданието се казва, че някои сметки съдържали и по 500 млн. евро.

В списъка има имена на политици и бизнесмени, както и на студенти, домакини, актьори, адвокати, архитекти, дипломати и корабни магнати.