В САЩ обвиниха дъщерното дружество на хедж фонда SAC Capital, като посочиха, че то стои зад най-голямото борсово престъпление в САЩ от вида незаконно възползване от информация. Фондът е спечелил незаконно 276 млн. долара, добирайки се до вътрешна информация за лекарство срещу болестта на Алцхаймер, съобщава БГНЕС.

"Обвиненията, повдигнати днес, описват измамите от началото до края" около действията на две фармацевтични компании: Elan и Wyeth с мащаб без исторически прецедент", твърди федералният прокурор на Манхатън Прийт Бхарара.

Обвиненията са срещу CR Intrinsic Investors - филиал на хедж фонда SAC Capital Advisors, срещу финансов съветник на фонда – 38-годишния Матю Мартома и срещу друг непосочен съветник. Обвинен е също осемдесетгодишният професор по неврология Сидни Джилман.Според Wall Street Journal, който се позовава на източници, близки до разследването, непосоченият финансов съветник на обвинения фонд е Стивън Коен, начело на SAC Capital, звезда на Уолстрийт и запален колекционер на съвременно изкуство.

Те са обект на наказателно преследване от Комисията по борсови операции /SEC/ и правителството на САЩ.

Според обвинението пазарните сделки са извършени при използване на поверителна информация за "отрицателни клинични проучвания на лечение срещу болестта на Алцхаймер". Те са извършени преди официалното пускане на лекарството на 29 юли 2008 г. и са генерирали незаконни печалби или избягване на пазарни загуби за 276 млн. долара.

Във вторник американските власти посочват, че Мартома, мениджър в CR е привел в действие незаконната схема заедно с Джилман, професор по неврология в Медицинския факултет на Мичиганския университет. Джилман е бил част от екипа, контролирал клиничните изпитания на лекарство срещу болестта Алцхаймер, за която двете групи са разработвали фармацевтични продукти.

Поверителна информация е помогнала на Мартома и непосоченият финансист да продадат акции за 700 милиона долара на компаниите Wyeth и Elan, преди лошата новина за клиничните изпитания.

Като цяло те са успели да продадат ценни книжа за близо един милиард долара само за седмица.

Докато Мартома е получил бонус от 9.3 милиона долара към края на 2008 г. за печалбата от сделките, Джилман е взел повече от 100 000 долара за поверителната информация.

Предишният "рекорд" за печалби от незаконна информация принадлежеше на 54 годишният Радж Раджаратнам който имаше цяла мрежа от информатори, донесла му 72 милиона долара незаконни печалби на борсата.Раджаратнам получи миналата година рекордните 11 години затвор.