Два дни бонус по-евтини горива всяка седмица получават шофьорите заради изострената конкуренция между веригите бензиностанции.

Освен Лукойл и Петрол, които предлагат карти с отстъпки през уикенда на клиентите си, три други вериги започнаха да намаляват цените преди почивните дни. С по-ниски цени на бензина (с 5 стотинки) и на дизела (с 1 стотинка) осъмнаха OMV, Shell и Еко вчера, показа проверка на "Труд". Литър А 95 струваше 2.48 лв., а дизелът - 2.53 лв.

Така за втора поредна седмица преди уикенда част от бензиностанциите свалят цените, при това без да следват движението при търговията на едро, както досега. При бензина, например, тази седмица няма промяна в цените на едро, а при дизела Лукойл дори ги вдигна с 1.5% в сряда.

Точно преди седем дни OMV обяви промоция на горивата - всеки четвъртък и петък цените по обектите ще бъдат по-ниски. Тогава компанията намали с 5 стотинки литър А 95 и с 3 стотинки дизела.

Лукойл също намали цените, но ги вдигна обратно още в събота. През уикенда и в почивните дни компанията предлага допълнителна отстъпка за масовите горива на шофьорите, които ползват клиентските й карти. Със същите карти през цялата седмица с 10 ст. по-евтино се продават бензините с добавки на компанията от серията Екто.

Този четвъртък цените на Лукойл не се промениха, но освен в OMV, намаление имаше в Shell и в Еко. "Ние следваме движението на цените на горивата на едро и в същото време се съобразяваме с пазара", обясни пред "Труд" Камелия Славейкова, шеф на Shell за България. От Еко не отговориха до редакционното приключване на броя.

Източници от бранша коментираха пред "Труд" , че общото поевтиняване е заради промоцията на OMV, откъдето отказаха коментар в рамките на вчерашния ден. Причина за самата промоция били залежали горива, които компанията трябвало да продаде до края на годината. Останалите я следвали, за да не загубят клиенти. От OMV не отговориха докога ще продължи промоцията им.

Единствената верига, която увеличи цената на нафтата в четвъртък, следвайки тренда на едро, беше Петрол. Там литър дизел се продава срещу 2.61 лв. или с 4 ст. по-скъпо от предходната цена.