От 2013 г. Хърватия ще стане истински рай за любителите на басейни, след като правителството реши да отпуска безвъзмездна помощ от 50 хил. куни (6615 евро) на всеки, решил да построи басейн, съобщава загребският в. "Ютарни лист".

Това е предвидено в програма на министерствата на туризма и на предприемачеството и търговията, която трябва да стартира в началото на следващата година.

Като се има предвид, че сторителството на басейн струва средно между 120 и 130 хил. куни, това означава, че държавата поема около две пети от разходите.

Правителството смята, че "басейнизацията" на Хърватия ще удължи туристическия сезон и ще увеличи приходите от туризъм.

Програмата е предназначена преди всичко за малки и средни хотели и частни квартири, които искат да обогатят предлагането си, но нямат достатъчно пари за това, информира БТА.

Парите за басейни няма да се дават на всеки. Право на субсидии ще имат само фирми, които докажат, че строителството на басейн ще увеличи оборота им.

Освен това басейните ще трябва да изпълняват определени стандарти.

Правителството на Зоран Миланович разчита, че благодарение на тази програма до влизането на Хърватия в Европейския съюз в средата на следващата година ще бъдат изградени 200 басейна, а до края на мандата му те ще бъдат хиляда.

Предишното правителство виждаше спасение за хърватския туризъм в строителството на игрища за голф, отбелязва "Ютарни лист".