Bank of America съобщи, че е приела споразумение за 11.6 млрд. долара, за да уреди спор за рискови ипотечни заеми, продадени преди кризата на Fannie Mae, с които полудържавната компания за ипотечно рефинансиране се счита за излъгана.

Заемите били предоставени между 1 януари 2000 г. и 31 декември 2008 г. Въз основа на споразумението 3.55 млрд. долара ще бъдат изплатени директно на Fannie Mae, а 6.75 млрд. долара ще бъдат заделени за откупуването на 30 000 заема, които може да не бъдат обслужени и да предизвикат бъдещи загуби за Fannie Mae.

Други 1.3 млрд. долара ще бъдат предоставени за следенето на тези заеми, съобщи БГНЕС.

"Благодарение на това споразумение, сумата на исковете за откупуване на заеми към Fannie Mae значително ще намалее през първото тримесечие на 2013 г.", се уточнява в комюникето.

"Благоприятно решение на дългогодишния спор между Fannie Mae и Bank of America е в интерес на данъкоплатците. Fannie Mae се стреми активно да получи откупуването на заеми, които не са отговаряли на нейните норми, когато са били предоставени, и сме щастливи, че постигнахме подходящо споразумение", заяви юридическият директор на Fannie Mae Брадли Лерман.

Организацията за ипотечно рефинансиране твърдеше, че Bank of America я е подвела относно качеството на заемите, които е откупила в самото начало на кризата и които й причиниха колосални загуби.