Поне 20 минути ще се спестят по пътя от София до морето на север, след като бъде открита 9-километровата връзка на околовръстното с магистрала "Хемус", която се довършва в момента.

Това стана ясно след проверка на строителния министър Лиляна Павлова и шефа на пътната агенция Лазар Лазаров, пише вестник "24 часа".

"Срокът за завършване е през август, но със строителя актуализираме графика и ще пуснем пътя до юни за началото на летния сезон", увери Павлова.

Според нея хубавото време през последните дни е използвано от "Трейс" за активни довършителни работи. В участъка ще се намалят и жертвите, няма да има светофар и ще се преминава директно към магистралата, без да се пътува през Долни Богров. Предвиден е тунел за достъп до търговската зона в края на "Ботевградско шосе".

Остават 500 м, в които напролет ще се изместят подземни комуникации. Предвидени са и шумоизолиращи платна край трасето. Спазени са екоизискванията за защита на щъркелите, каза още министърът.

При проверка през пролетта на миналата година премиерът Бойко Борисов обясни, че строителите изчакват излюпването на щъркелчетата.

В пътната агенция бяха отворени оферти за надзор на строежа на обхода на Габрово, който вероятно ще започне през март, каза Лазаров. Предстои консорциумът за продължението на "Струма" с водеща компания ГБС да започне проектиране, а напролет и строителство.