Съдът на ЕС постанови, че дори извънредните обстоятелства не извиняват авиокомпаниите от задълженията им по отношение на пътниците.

Нискотарифната компания Ryaniar беше осъдена в Люксембург да плати повече компенсации на своите пътници, засегнати от избухването на вулкан в Исландия през 2010 г.

Избухването на Ейяфятлайокутл не е нещо, което може да се предвиди и мнозина биха го квалифицирали недвусмислено като "извънредно обстоятелство". Така го вижда и най-голямата в Европа нискотарифна авиокомпания - ирландската Ryaniar.

След решението на Европейския съд обаче въздушният превозвач трябва да плати още обезщетения на своите пасажери, съобщи БНТ.

Една от тях - ирландката Дениз Макдонах, прави разходи от над 1 100 евро за 6 дни принудителен престой в Португалия. До ден-днешен разходите не са й възстановени.

Подобно на иска на Дениз, Ryaniar отхвърля много други, оправдавайки се, че исканите суми са прекомерни. До този момент изригването на Ейяфятлайокутл струва на авиокомпанията повече от 26 млн. евро компенсации.

Съдиите в Брюксел посочват, че макар решението им сериозно да засяга авиокомпаниите, правата на пътниците са на първо място. В допълнение се посочва, че въздушните превозвачи трябва да предвиждат финансови резерви за подобни непредсказуеми природни явления.

Според специалисти, съдебното решение предизвика скок в цените на самолетните билети, особено при нискотарифните компании.