Бизнесмени от държави извън ЕС ще получават право за временно пребиваване в България при покупката на имот за над 600 000 лв. А всяка година това право за пребиваване ще се подновява, обясни министърът на икономиката Делян Добрев.

Ако чужденецът иска да развива бизнес, а не просто да си купи имот край морето, ще получава право на постоянно пребиваване, ако притежава над 50% от капитала на българско търговско дружество. Условието е инвестицията в капитала на фирмата да бъде поне 500 000 лв. и да са разкрити 10 нови работни места за българи.

Спорните моменти в Закона за насърчаване на инвестициите бяха гласувани отново от депутатите, след като президентът Росен Плевнелиев постави вето на първоначалния проект. Сега инвеститорите имат затруднения с това, че трябва да чакат за визи, коментира Добрев по време на дебатите.

Той даде пример с инвеститор от клас А, който е създал 600 работни места, но трябвало да чака 6 часа на летището заради виза, съобщи вестник "Стандарт".

Ако инвестицията е в райони с безработица по-висока от средната за страната, то разрешение за продължително пребиваване на чужденци ще се дава срещу 250 000 лв. и 5 нови работни места.

Бизнесмени ще могат да получат българско гражданство, ако инвестират над 1 млн. лв. в капитала на българска фирма, която изпълнява "приоритетен инвестиционен проект". Освен това те трябва да са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас най-малко преди 1 година.