От няколко дни протестиращите у нас искат в България да се приложи исландският модел. Как преди пет години 300-хилядната островна държава излезе от банкова, финансова и политическа криза?

През 2008 г. икономиката на Исландия се сви с над 10%, хората излязоха на улицата, но след седмици протести малката островна държава заработи в духа на най-древните си традиции.

„Събраха се на парламент от типа на 930 година и започнаха да създават закони, всеки имаше право да се обади по телефона и да постави своите въпроси”, каза Айгир Сверисон, цитиран от bTV.

Рецептата на премиера Йохана Сигудардотир - опрощаване на частните дългове, защита на социалните плащания и виновните в затвора.

„Първоначалните стъпки драстични, осмислени и най-важното одобрени от обществото. Частните лица, те са между 20 и 30 на брой, които бяха виновни за финансовата криза, ги обявиха за престъпници, с Интерпол ги издирват”, поясни Сверисон.

Социалдемократката Сигудардотир стана премиер от позицията на бивша стюардеса и синдикален активист. Пълната свобода на словото в медиите обаче се превърна в най-силното оръжие срещу кризата.

„Хората изпращат статии на всякакви теми, които индивидът го интересува, в тях се поставя въпрос от тип съседски характер, ако имате. От тази гледна точка, създаването на инициатива за законодателни промени, за конституционни промени в Исландия се случва буквално за часове. Всеки един, който има способността да поеме отговорността за действията си е добре дошъл”, каза той.

Днес страната разработва планове за облекчаване на капиталовия контрол и разпродаване на дялове от една от банките, които правителството национализира в разгара на кризата.

Засега туризмът е по-печеливша индустрия от риболова. Исландия е лишена от находища на полезни изкопаеми, но е на път да завърши бюджетната 2013 г. с излишък.