Мадона победи Брус Спрингстийн и създателя на Пинк Флойд Роджър Уотърс в класацията на Билборд на най-печелившите музиканти през 2012 г.

54-годишната певица оглави годишната класация на най-печелившите музиканти за втори път в последните пет години. Световното турне на поп дивата MDNA, което включваше 88 концерта, се превърна в най-успешното за 2012 г. и е донесло приходи от 34.6 милиона долара, съобщава "Билборд", цитирано от БГНЕС.

Концертите съставляват 68.9% от общите приходи за 40-те артисти в списъка, който взема предвид годишните печалби.

На второ място е Брус Спрингстийн с 33.4 милиона долара. Музикантът пя пред препълнени стадиони и зали, представяйки хитовия си албум Wrecking Ball. Силните продажби на стоки, свързани с концертите, са помогнали за печалбите на Спрингстийн, а концертите съставляват 92% от общите му приходи.

На трето място е Уотърс с печалбите от голямото му турне "Стената", което е донесло 21 милиона долара.

В десетката влизат още Ван Хален с 20 милиона долара, Кени Чесни с 19.1 милиона долара, Дейв Матюс Бенд с 18.9 милиона долара, Тим МакГроу с 18,3 милиона долара, Джейсън Алдийн със 17.6 милиона долара, Колдплей със 17.3 милиона долара и Джъстин Бийбър с 15.9 милиона долара.

Мадона е единствената жена в топ 10, след като миналогодишната победителка Тейлър Суифт падна до 15-то място, защото не беше на турне миналата година. Въпреки това тя е заработила 12.7 милиона долара, от които над 3 милиона долара от дигитални продажби на албумите си и 15.6 милиона долара от дигитални продажби на песните си.

Адел, която имаше най-продавания албум на годината в САЩ през 2011 и 2012 г., е на 11-то място с 14 милиона долара. Тя не беше на турне миналата година, а си взе почивка, за да роди първото си дете, но вторият й албум "21" продължи да се продава добре във физически и дигитален формат.