Богатите страни в Eвропа скочиха срещу България. Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания искат да спрат т. нар. туризъм за социални помощи - практика, при която граждани на Европейския съюз, най-много българи и румънци, се възползват от социалните системи на по-богати страни от общността, твърди EUobserver.


Очаква се четирите държави да изработят официален документ, с който да се предложи през юни на следващата среща решение на проблема. Мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще пристигнат в страните от Западна Европа от догодина с единствената цел да получават помощи.

Кампания срещу българските и румънските роми върви от седмица в Германия, разказаха наши сънародници. "Мургави семейства прииждат от България, за да се вредят за помощите ви".

Репортажи с такива твърдения пък вече се излъчват от водещи немски телевизии. Притеснения за това изказа и немският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих на заседание в Брюксел с колегите си от другите еврочленки, припомня вестник "Стандарт".

МВР шефът на Германия поиска да има визи за бедните европейски имигранти като българите, които отиват в Германия само за да получава социални помощи. "Ние връщаме обратно в страната им тези хора, но никой не ги спира веднага да отпътуват обратно насам", коментира пред "Билд" Фридрих.

Според него за тези българи и румънци трябва да се въведе забрана да получават визи за 1-2 години. "Така ще спре напливът на роми от двете балкански страни", смята той.

Според статистика на германското вътрешно министерство през миналата година само до октомври повече от 153 000 румънци и българи са дошли в страната. Увеличеният приток се обяснява с влошените икономически условия за сезонните работници в Испания и Италия.

В миналото именно към тези две страни са се ориентирали 80% от имигрантите от Румъния и България. Германският вътрешен министър предложи и пакет от мерки за намаляване на бедните имигранти от България и Румъния.

Той се закани, че ще се бори двете държави да плащат социалните помощи на техните граждани в Германия. Там помощите за 3-членно социално слабо семейство възлизат на около 1500 евро месечно.

"Големи са проблемите с онези, които идват в Германия не за да работят или следват, а защото вярват, че от социалните помощи у нас могат да живеят по-добре, отколкото в родината си", коментира Фридрих пред обществения тв канал Цет Де Еф. И даде като лош пример Румъния, която в периода 2007-2013 г. получила 3.5 млрд. евро от европейските социални фондове и била длъжна да ги изразходва по предназначение - да ги дава на бедните си граждани.

У нас нито една институция не пожела да коментира официално заканата на държавите от Европа срещу бедните граждани на България и Румъния. От гледна точка на европейското законодателство и принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали подобна мярка като въвеждането на визи или бариери е незаконна", коментираха дипломати.

От своя страна, мнението на Брюксел е, че досега никоя страна член на ЕС не е представила каквото и да е доказателство, че чужди граждани умишлено обикалят съюза в търсене на най-примамливите предложения за социални помощи.

"Няма страна в ЕС, включително Великобритания, която да е успяла да представи каквото и да било доказателство, че съществува т. нар. туризъм за социални помощи", коментира Джонатан Тод, говорител на европейския комисар по заетостта.

Комисията изтъкна, че съществуващото европейско законодателство не позволява подобна практика и подчерта, че гражданите на ЕС могат да се ползват от социални помощи, единствено ако са уседнали в съответната страна.

"Европейската комисия ще гарантира, че всички аспекти на европейското право, свързани със свободното движение на работна сила в общността, се спазват", допълни Тод.