Двестате най-богати хора в света са изгубили общо 45.7 млрд. долара през тази седмица, след като щатският индекс S&P 500 отчете най-голямото си понижение от ноември, информира Bloomberg.

Основателят на Ikea Игвар Кампрад е ипреварил испанеца Амансио Ортега за един ден в четвъртък, за да стане най-богатия европеец, според индекса на милиардерите на Bloomberg, който от тази седмица вече включва 200 души.

Вчера Кампрад върна челното място в Европа на Ортега, след като цената на акциите на Inditex, която е собственик на марката Zara, скочи вследствие на препоръка от Goldman Sachs Group Inc. Ортега заема четвъртото място в класацията на милиардерите с 53.1 млрд. долара, или със 100 млн. долара повече от Кампрад.

Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим остава най-богатият човек в света с лично състояние оценявано на 72.5 млрд. долара. Слим губи 2.1 млрд. долара за седмицата.

На второ място се нарежда съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс с 68.3 млрд. долара, докато челната тройка се оформя от Уорън Бъфет, който разполага с 56.3 млрд. долара.

Цената на златото падна с 13% по-рано тази седмица, което изтри над 1 млрд. долара от състоянието на хеджфонд мениджъра Джон Полсън. Това бе и най-големия спад в цената на метала от 1980 г.

Полсън, който стана милиардер през 2007 г. залагайки срещу щатския пазар на високорискови ипотеки, е имал около 9.5 млрд. долара собствени средства инвестирани в неговите хеджфондове в началото на годината. Полсън заема 105-о място в индекса на милиардерите с 10.3 млрд. долара.