Най-богатата бразилка - Дирсе Наваро де Камарго, е починала в дома си в събота на 100-годишна възраст. Новината първо бе разпространена от вестник Folha de São Paulo, а впоследствие бе потвърдена от бразилското издание на Forbes.

Камарго се появи в класацията на милиардерите на Forbes през миналия март под номер 87. Тогава тя също така бе четвъртият най-богат човек в Бразилия и най-богатата жена в страната с лично състояние, оценявано на 11.5 млрд. долара. Тя също така беше най-възрастният милиардер в света.

По-голяма част от състоянието на Камарго идва от дела й в непубличния конгломерат Camargo Correa, основан от нейния съпруг Себастиао Камарго през 1939 г. Компанията, която развива дейност в над 20 страни и има 60 000 служители, се занимава с производство на цимент, с енергетика и строителство. Тя има и контролен дял в São Paulo Alpargatas SA, която произвежда известните в цял свят джапанки Havaianas.

През 2012 г. Camargo Correa купи 95% от португалския производител на цимент Cimpor за 3.7 млрд. долара. Камарго става председател на Camargo Correa след смъртта на съпруга й през 1994 г. и заема поста до 1996 г.

Тя има три дъщери - Реджина, Рената и Росана, които имат равни дялове в Participações Morro Vermelho SA, холдинговата компания, която контролира и управлява семейния бизнес, въпреки че нито една от тях не участва в управлението.

Според учредителните документи на компанията, публикувани през 2002 г., част от акциите са издадени доживотно в полза на Камарго, а останалите акции не могат да бъдат продавани, прехвърляни или предоставяни като залог срещу заем от страна на дъщерите, които сега ще наследят цялата компания.

Себастиао Камарго започва своя бизнес, като пренася пясък с магаре като тийнейджър. През 1939 г. той създава строителна компания заедно с двама партньори, чиито дялове са изкупени впоследствие. Тази компания след време става една от най-големите в Бразилия.

Camargo Correa се възползва от приватизационната вълна в Бразилия през 90-те години, придобивайки 26% в електрическата компания CPFL Energia SA и получавайки концесионни договори за платени пътища, които по-късно влизат в портфейла на CCR SA, от която Camargo Correa в момента притежава 17%.

Camargo Correa отчита 8.6 млрд. долара приходи през 2011 г., като около 30% от тях идват от основната й строителна дейност.

Въпреки че е била най-богатата жена в Бразилия, Камарго е избягвала публичността и за нея се знае малко.