До края на този месец се очаква да бъдат финализирани документите на магистрала Струма и след получаването на разрешителното ще започне изграждането й. До 15 юли ще приключи строежа и на последния лот от магистрала Тракия. Това каза пред БНТ министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Изграждането на магистрали остава приоритет и при правителството на Пламен Орешарски, заяви тя, но предстои обаче преосмисляне на финансирането, с цел отделяне на повече средства за първокласните и по-малките регионални пътища.

"В момента съм възложила на Агенция пътна инфраструктура да ми направи един списък с всички проекти, всички пътища, които са в гаранционен срок - макар че те ги контролират на практика, но аз искам да знам кои са тези пътища - и да направим един специален контрол върху тях, да видим има ли проблеми в качеството на изпълнението.

И ако има - моментално да бъдат отстранени от изпълнителя за негова сметка. Сега ще предприемем мерки - мислим по възможност за стъпаловидно увеличаване на ежегодните пари, необходими за ремонти рехабилитация на тези пътища, за да спрем това силно амортизиране на пътищата" - заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.