Анализаторите, които понижиха прогнозите си за ръст на печалбите за щатските компании през второто тримесечие почти до нула, завишават очакванията си за цените на акциите.

Причината – прогнози, че икономиката се развива достатъчно бързо, за да инициира ръст на инвестциите, които да доведат до повишение на фондовите пазари.

Печалбите на компаниите от широкия индекс Standard & Poor’s 500 се повишиха с 1.8% през изминалото тримесечие, което е значително под прогнозираното преди шест месеца 8.7% нарастване.

В същото време таргетите за цените на акции от страна на анализаторите се повишават с най-ускорени темпове от две години насам.

Широкият щатски индекс се очаква да се повиши с 8.9% до рекордните 1 777.91 пункта, според средните очаквания на анализаторите.

Достигането на тези цели от широкия индекс ще означава съотношение цена-печалба от 16.4, или с около 12% под средното за последните 25 години. Въпреки ръстът от 60% в широкия индекс S&P 500 през последните три години, съотношението му цена печалба все още е под средното в дългосрочен план от 18.6.

Според бичи настроените инвеститори очакванията за по-високи оценки се основават на тезата, че краят на стимулите от страна на Фед ще са базирани на прогнози за достатъчно стабилен ръст на щатската икономика.

От друга страна, според „мечите“ инвеститори ръст на индекса, който не е подкрепен от ръст в печалбите, неимоверно сочи изчерпване на продължилия вече пет години бичи пазар и спадът става неизбежен.

Днес стартира отчетният сезон в САЩ, традиционно с резултатите на Alcoa.