Финландският производител на телефони Nokia отново обяви резултати, които не отговориха на средните очаквания на анализаторите за второто тримесечие и акциите й загубиха над 4% от стойността си по време на търговията си в Хелзинки.

От Nokia обявиха, че са продали 7.4 милиона от модела Lumia през изминалото тримесечие, което макар и с 32% над количеството, продадено през първото тримесечие, се оказа под средните очаквания за продажби на 8.1 милиона броя.

Това кара инвеститорите да очакват, че действията от страна на изпълнителния директор на компанията за обръщане на негативния курс на компанията все още не са достигнали желания ефект.

През 2011 година компанията направи смелото решение да избере не особено популярния софтуер Windows за своите смартфони.

Продажбите на „функционални телефони“, които допринасят все още за около половината от приходите на компанията също са се оказали по-малки от очакванията. Те са възлезли на 53.7 милиона устройства, или далеч под очакванията за продажби от 56.2 милиона броя.

Това сочи, че потребителите се пренасочват към конкурентни компании, или към смартфони при закупуване на нови устройства.

Нетните кешови резерви на компанията са се понижило до 4.1 милиарда евро от 4.5 милиарда евро предходното тримесечие, което отговори на средните очаквания на анализаторите.