Торти, хамбургери, нови обувки: който редовно се глези с тези изкушения, се радва повече на живота и е по-щастлив. Или поне ни се иска да вярваме, че е така. Това обаче се оказва, че не е вярно. Според американско проучване на списание The Atlantic, хората, които имат повече контрол и устояват на изкушенията, са много по-щастливи.

Самодисциплината е едно от най-важните човешки качества, смятат Вилхелм Хофман и екипът му от изследователи от университета в Чикаго. Те са тествали способността на самоконтрол на 414 възрастни души чрез онлайн проучване, като е трябвало да оценят до каква степен са съгласни с нещо, например "правя неща, които знам че са лоши за мен, но са забавни". В допълнение, участниците бяха помолени да оценят настоящето си емоционално състояние и нивото на обща удовлетвореност от живота си.

В друго проучване, 200 възрастни души бяха помолени няколко пъти спонтанно да описват чувствата си чрез смартфоните си в рамките на една седмица. Те също трябвало да посочат дали чувстват желание за нещо и колко им е трудно да се противопоставят на това искане, както и дали в края на крайщата са устояли на изкушението.

Резултатът: колкото по-добре функциониращ е самоконтролът сред участниците, толкова по-доволни са те от живота си.

Обяснение за това защо дисциплинираните хора са по-щастливи в дългосрочен план, търси допълнително онлайн проучване. Чрез него се стига до извода, че самоконтролиращите се хора не трябва постоянно да крият неща и изглежда много по-малко вероятно да изпаднат в такава ситуация като цяло. Но за да устоят на изкушенията, се налага да водят вътрешна борба, която обаче явно наистина си струва да се води в името на щастието!