Затворници произвеждат млечни продукти, сейфове, PVC дограми и участват активно в строителни дейности. Въпреки кризата и затрудненията за бизнеса, производството в затворите не спира.

Самите затворници имат стимул да работят, защото получават възнаграждение, макар и минимално, и присъдите им се намаляват. Пред Дарик изпълнителният директор на държавно предприятие „Фонд затворническо дело" Свилен Чичев обясни, че е оптимист за ориентирането на затворите към по-сериозни производства, които започват в България:

„Кризата се отразява и на производството в затворите. Основен фактор е това, че производството в затворите и отдаването на труд на лишените от свобода е свързано със строителството, а всички знаем, че този отрасъл е най-засегнат от кризата".

Най-луксозните затвори в света

Чичев подчерта, че въпреки всичко производство в затворите има. „Самите затвори са профилирани в различни производства, в зависимост от това в какъв район се намира самото териториално поделение. Примерно, отделни затвори са профилирани в мебелопроизводство, други - в керамично производство, трети - в металообработване", съобщи той.

"За конкурентоспособност много трудно може да се говори поради факта, че оборудването на нашите цехове е доста остаряло, квалификацията на работниците е доста ниска. Но в последно време ние слагаме нещата в обратна посока - нагаждаме се на пазара. Това, което има като търсене на пазара, сме готови да създаваме производства вътре", заяви още Чичев.

"Преди кризата постоянно бяха ангажирани над 2000 души, в момента са наполовина. До Враца има производство на части за автомобили. Собствениците бяха влезли в контакт с нас, дори водехме преговори във Врачанския затвор да се осъществи такова производство. На този етап, поради обективни и субективни причини, не се е осъществило. Надявам се искрено, че ние ще можем да се намесим в сериозни производства, които започват в България", довърши Чичев.