Азиатските индекси се търгуваха без съществено изменение и ясна посока днес, след като финансовите оценки се повишиха до най-високото им ниво от шест месеца насам и йената регистрира известен ръст спрямо долара.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави по-малко от 0.1% към стойността си до ниво от 141.77 пункта, след като се понижаваше с 0.2% по-рано през деня. От началото на годината до вчера показателят е добавил 9.6% към стойността си.

„Хората са станали малко по-ориентирани към риск от необходимото и това създава среда, в която индексите са малко надценени“, според Ангус Глуски, фонд мениджър в White Funds Management, цитиран от Bloomberg. “Пазарът е готов за техническа корекция и сме изтеглили част от позициите си от пазара, като сме много по-предпазливи“, допълва специалистът.

Финансовите оценки на индекса MSCI Asia Pacific Index вчера се повиши до 13.9 пъти прогнозираната печалба, което е най-високото им ниво от май насам. За сравнение същото съотношение на широкия щатски индекс S&P 500 е 16.3, а на европейския Stoxx Europe 600 Index е 15.2.

Японският Topix се понижи с 0.5%. Политиката на японската централна банка насочена към инфлация е съдействала за повишение с 46% в японския индекс Topix през тази година, правейки го най-добре представящият се основен индекс в света.

С 0.5% се понижи и новозеландският NZX 50. Минимален ръст регистрира австралийският индекс S&P/ASX 200 – с 0.1%.

Четири от всеки пет инвеститори очакват Фед да отложи ограничаването на стимулите за щатската икономика до март следващата година или по-късно. Само 5% очакват подобно намаляване на стимулите да се случи на срещата на резерва на 17-18 декември.

„Световната икономическа среда се подобрява, така че това трябва да е позитивно за акциите“, според Тай Хиу, стратег в JPMorgan Asset Management, цитиран от Bloomberg. “Продължаваме да увеличаваме експозициите си към акции в портфейлите си“, допълва още специалистът.

Златото поскъпна, след като достигна вчера най-ниското си ниво от 8 юли насам при 1 225 долара за унция. Рано тази сутрин благородният метал се разменя за 1 256 долара за унция с незабавна доставка.

Спот цената на златото също възстанови част от загубите си, повишавайки се до нива на търговия от малко над 20 долара за унция.