Австрийската дизайнерка Вера Видерман откри във Виена необичаен ресторант с името Biomat, в който можете да отидете с остатъците от снощната си вечеря, а в замяна да получите прясно приготвена храна.В заведението в престижен район на австрийската столица има 50 места.

Идеята на собственичката е да накара хората да осъзнаят каква ценност е храната и какво означава енергийната стойност на това, което изхвърляме.

В ресторанта има везни, които изчисляват приблизителната енергийна стойност на храната. След като дарят храната, която иначе биха изхвърлили, клиентите получават свежо блюдо или напитка със същата калорийна стойност.

Остатъците от храната се складират на специално място зад ресторанта, а след това се поставят в специален кръгъл компостер и заминават в инсталация за производство на биогориво. Полученият метан после се използва за приготвяне на храна.