Кредитният пазар през 2014 г. ще е по-активен при всички кредитни продукти - ипотечни кредити, потребителски кредити, фирмени кредити и кредитни карти.

Това прогнозира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев за Profit.bg.

Ръстовете в различните сегменти ще са между 3 и 8%. Движението на лихвите ще продължи да е в посока надолу, като намалението очаквам да е в рамките на 0.25 - 0.75% при различните кредитни продукти, посочи още Тошев.

По-съществено ще е намалението при левовите кредити. Левът ще е и по-търсен като валута на кредита.

Като цяло очаквам по-спокоен кредитен пазар с нови кредитни продукти и подобрение на условията по съществуващите, завърши Тошев.

Статистиката на централната ни банка към октомври сочи, че през последната година населението в страната ни тегли повече левови ипотечни кредити и левови потребителски заеми.

Общо 43.15 на сто от изтеглените ипотечни кредити по последни данни са в националата ни валута спрямо 42 на сто за година по-рано. Еврото продължава да е водеща валута с над 55% дял спрямо 57 на сто за година по-рано.

Кредитите в други валути продължават да се понижават – от 1.5% за октомври 2012 г. на 1.34 на сто за година по-късно.

Левът продължава да е водещата валута при предпочитанията ни за потребителските заеми, въпреки че делът им спада от 79 на 77 на сто.

Увеличение през 2013 г. се набюдава при активността за еврови и потребителски заеми в други валути, като ръстът е от 19.97 на 21.32 на сто и от 0.48 на 1.04 на сто.