Ирак е на път да наводни петролните пазари, утроявайки капацитета си за добив на нефт до 2020 г. При това Багдад стартира безпрецедентна политика на сътрудничество с Техеран, готвейки се да отправи предизвикателство към водачеството на Саудитска Арабия в Организацията на страните износителки на петрол.

"Смятаме, че светът трябва да бъде осигурен с гориво за икономически растеж", коментира Хюсеин Ал Шахристани, заместник министър за енергетиката в Ирак на енергийна конференция в Лондон, съобщава The Telegraph, цитиран от ДарикФинанс.

По думите му Ирак планира да увеличи капацитета си за производство на петрол до 9 млн. барела на ден до края на десетилетието, което е съизмеримо с количеството, добивано в Саудитска Арабия. В момента, по данни на Международната агенция по енергетика, Ирак произвежда по 3 млн. барела на ден.

Намерението на страната да оспори статута на Саудитска Арабия като водещ производител в картела OPEC може да доведе до драматичен спад в цените на петрола, особено ако Багдад реши да продава на свободния пазар.

За реализацията на амбициозния план ще бъдат необходими огромни инвестиции, както в сондажи, така и в прилежащата инфраструктура, като тръбопроводи и терминали за износ.

Амбициозният план на Ирак вероятно няма да се хареса на Саудитска Арабия, която използва водещата си роля в OPEC, за да поддържа цената на петрола на нива близки до 100 долара за барел.

При това Рияд също е под натиск да увеличи производството, за да запази пазарния си дял. Кралството е изпомпвало 9.8 млн. барела дневно през декември или със 100 000 барела повече от предходния месец.

Всъщност проблемите за OPEC идват от САЩ, където добивът на петрол и газ от шистови залежи води до спад на търсенето на вносни енергийни суровини. До 2020 г. американската икономика ще бъде нетен износител на нефт, конкурирайки страните от картела.

Желанието на Багдад за повиши добивите не е учудващо. Износът на суров петрол дава 93% от държавните приходи. Според МВФ, за да се балансира бюджетът на иракското правителство през миналата година е била необходима средна цена на петрола от 106.1 долара за барел, при 95 долара за барел през 2011 г.

Шахристани разкри още, че Багдад работи с Иран за привличането на инвестиции за развитие на петролния сектор. На Международния икономически форум в Давос, Швейцария, през миналата седмица Техеран получи принципното одобрение на за вдигане на санкциите срещу страната.

Общо Иран и Ирак имат по-големи запаси от нефт от Саудитска Арабия, като при това са готови да привлекат международни инвеститори за разлика от кралството, чиито петролни полета са затворени за чуждестранните компании.