Шоколадовата промишленост в Швейцария отново е тръгнала нагоре през 2013 година, стимулирана от скока в износа въпреки скъпия швейцарски франк, сочат публикуваните днес данни на Chocosuisse.

Миналата година производителите от Конфедерацията са пласирали близо 109 662 тона шоколад в чужбина, а това е увеличение с 5.6 на сто на годишна основа, съобщи в комюнике тази професионална организация, която обединява 18 швейцарски производители на шоколад.

В стойностно изражение износът на швейцарски шоколад е достигнал 792 милиона шв. франка (647 милиона евро), което е нарастване с 4.1 на сто. Това увеличение е по-малко от растежа на обемите именно поради високия курс на швейцарската национална валута, съобщава БТА.

ЕС е важен пазар за швейцарските производители на шоколад. Германия има самостоятелно дял от 24.7 на сто в оборота от износа, следвана от Великобритания и Франция, които поемат съответно 12.8 процента и 8 процента от продажбите.