Азиатските индекси се движеха между положителните и отрицателните стойности след най-голямото им повишение от месец вчера. Данните за забавяне на активността в промишлеността в САЩ и Китай, заедно с напрежението между Русия и Китай, бяха основни фактори за слабото представяне в Азия.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.1% до 134.23 пункта. Показателят отбеляза повишение от 1.2% вчера.

Икономисти предупредиха, че руската икономика е заплашена от свиване, след като водещите световни сили заплашват страната от по-нататъшни санкции заради Крим.

„Данните за заводските поръчки в САЩ са малко по-слаби, но не се наблюдава съществена промяна на картината“, коментира Доналд Уилямс, портфолио-мениджър в Platypus Asset Management Ltd. „Възстановяването е слабо и част от данните са добри, други не чак толкова“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Вчера щатските индекси регистрираха понижение, като широкият индекс Standard & Poor’s 500 тества, но не успя да преодолее, ключовата подкрепа на този етап при ниво от 1 850 пункта. Според технически анализатори трайното понижение под посоченото ниво може да инициира последващо засилване на спада за широкия индекс.

Според анализатори от деветата най-голяма световна банка VTB Capital руската икономика най-вероятно ще се свие поне две тримесечия, вследствие на наложените на страната санкции.

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на останалите шест индустриално най-развити страни се срещнаха вчера в Хага, за да обсъдят по-нататъшните съвместни мерки срещу Русия.

„Обикновено военните събития, дори и в тях да са замесени суперсили, какъвто е случая, бързо биват преживявани от пазарите“, коментира Уилямс. „Дори и напрежението да ескалира и пазарите да коригират значително, това би била една добра възможност за покупки от страна на инвеститорите“, допълва специалистът.

Междувременно цената на златото възстанови част от загубеното и се оттласна от едномесечния си минимум, повишавайки се с 0.6% до 1 316 долара за унция с незабавна доставка. Цената на метала се понижи до 1 308 долара за унция вчера.

Фючърсите на суровия щатски петрол се понижиха в очакване на повишение на запасите на суровината в САЩ. Суровината поевтиня с 34 цента до 99.57 долара за барел с доставка през май.