Моделo е бивш затвор в Куба, който е построен между 1926 г. и 1931 г. Сградите му са в така наречения паноптикум дизайн, чиято концепция позволява на надзирателите да наблюдават всички затворници.

Разположението е толкова ефективно, че шест хиляди затворници могат да бъдат контролирани с минимум персонал. Въпреки това затворът скоро става известен с безпрецедентни нива на корупция и жестокост.

Модело се състои от четири шестетажни кръгли блока с централна наблюдателна кула. Всяка килия е разположена през цялата широчина на сградата, като има вътрешни и външни прозорци. Така стаите на затворниците са осветени, изолирани една от друга със стени и подлежащи на контрол от наблюдателите в кулата.

Вижте още: Най-жестоките затвори в света

По време на Втората световна война много германски и японски военнопленници се озовават в този затвор. Най-известният му обитател е Фидел Кастро, който е прекарал времето от октомври 1953 до май 1955 г. в Модело.

След победата на Кастро през 1959 г. затворът става дом на политически дисиденти, контрареволюционери, хомосексуалисти, свидетели на Йехова, както и всеки друг, който се смята враг на диктата на Фидел.

В един момент в него се намират от 6000 до 8000 политически затворници. През 1961 г. в затвора избухват бунтове и гладни стачки заради пренаселеността и през 1967 г. той е затворен.

Старата сграда сега служи като музей и е обявена за национален паметник.