Историята за момчето-магьосник Хари Потър разтърси целия свят преди повече от десет години, но и до днес продължава да бъде любима приказка за деца и юноши. По книгите се снимат филми, пускат се игри и дори се изграждат паркове за развлечения.

Този успех е бил неочакван дори и за самата създателка на образа на Хари Потър, която изминала дългия път от това да е обикновена британка, живееща от помощи, до това да стане една от най-богатите и влиятелни жени на планетата.

Изненадващ успех

Много журналисти са писали за биографията на Джоан Роулинг. Писателката не крие, че е преживяла редица неуспехи в търсенето на работа и е била уволнявана много пъти. На работодателите не им харесвало, че вместо да изпълнява задълженията си, служителката постоянно използва служебния компютър, за да си пише нещо свое.

Роулинг претърпяла ужасни загуби – майка й починала рано, с мъжа си се развела почти веднага след раждането на дъщеря им, а после живяла в малка стаичка, неспособна да си позволи дори елементарни удобства, пише woman.bg.

Но Джоан си спомня с усмивка за едно събитие от онези времена – момента, когато в главата й се зародил образа на момчето с очила, който след години й донесъл успех и слава. Тя измислила бъдещия герой и основните моменти от живота му за броени секунди.

Роулинг пишела много и преди това, но тогава, по нейни думи, усетила, че й е хрумнала по-особена идея. Тя работила дълго и старателно (около 6 години) върху първия си роман, като едва свързвала двата края.

Вижте как продължава историята на писателката тук