Азиатските индекси отстъпиха от шестгодишния си връх, а доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, следствие на спекуалциите, че по-добрите данни за пазара на труда в САЩ могат да доведат до преждевременни мерки от страна на Фед.

Индексът следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.1% до ниво от 147.4 пункта. Спад отбелязаха и фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500, отстъпили с 0.1%.

Доларовият индекс се повиши за четвърти ден, което е най-дългата му печеливша серия от май насам, а лихвите по 10-годишните облигации се повишиха с две базисни пункта.

Златото се понижи с 0.3%, до нива от 1 316 долара за унция, а никелът загуби 0.8% от стойността си.

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group промениха очакванията си за моментът на повишение на лихвите в САЩ до третото тримесечие на следващата година, визирайки силното представяне на пазара на труда в страната.

“САЩ е отвъд кризата“, коментира Ханс Кунен, главен икономист в St. George Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Икономиката е създала много работни места. Налице са много позитивни неща случващи се в икономиката, които ще предопределят по-високи лихви.“, допълва още специалистът.

През изминалата седмица азиатските индекси отбелязаха осмото си поредно седмично повишение, което бе най-дългата положителна серия от 2012 година насам, като японският Topix регистрира най-високото си ниво от пет месеца насам.

Никелът продължи да поевтинява, връщайки от най-високото си за последните шест седмици ниво, следствие на очакванията, че няма да има недостиг на суровината.

Фючърсите на суровината с доставка след три месеца се понижи до 19 250 долара за тон, след като приключи при 19 875 долара на трети юли.