Стенограмата от срещата на Фед през юни посочи, че резервът възнамерява да приключи програмата си от стимули с намаляването й с 15 милиарда на месец през октомври. Новината обаче бе приета добре от инвеститорите и щатските индекси дори се повишиха, като отново са на няколко пункта от рекордните си стойности.

Според пазарният стратег Питър Бууквар обаче, инвеститорите не бива да са така оптимистично настроени.

Виж още: Индивидуалните инвеститори продължават да купуват акции

„Не смятам, че пазарът може да понесе края на програмата от стимули“, коментира Бууквар пред изданието CNBC. “Тази програма на стойност трилион долара до момента ще стане нула. Именно тези стимули превърнаха ръст на икономиката от 1.9% и едноцифрен ръст в печалбите на щатските компании в 30-процентен ръст на широкия щатски индекс“, припомня анализатора.

За Бууквар, който отдавна е известен с критиките си към стимулите от страна на Фед, пробуждането на щатските инвеститори няма да е особено приятно.

„Мислих, че пазарът ще си е научил урока от предходния край на стимулите от първата и втората програма“, допълва Бууквар. „ Тогава пазарът се понижи с 15 и 20%“, припомня специалистът.

Краят на първата програма от стимули (през март 2010 г.) както и на втората програма (през юни 2011 г.) съвпаднаха с краткосрочните върхове на щатските индекси.

„В началото на годината изразих мнение, че краят на третата програма от стимули е много възможно да доведе след себе си нова корекция между 15 и 20%. Въпреки наблюдавания ръст до момента, все още смятам, че това е много възможно. Така че следващите пет месеца до края на годината може да са изключително тежки за щатските инвеститори“, прогнозира още Бууквар.