Азиатските индекси се повишиха до нов шестогдишен връх, водени от индексите в Токио и Хонконг. Индонезийската рупия се повиши преди резултатите от изборите в страната, като ръст отбеляза и цената на пшеницата.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.6% към стойността си до 147.7 пункта, насочвайки се към най-високото си затваряне от юни 2008 година. Японският Topix се повиши с 0.8%.

Виж още: Второто полугодие - времето на развиващите се пазари?

Фючърсите на щатските индекси нараснаха минимално с 0.1%, след като вчера индексът завърши на отрицателна територия, губейки 0.2% от стойността си.

Междувременно руските сепаратисти в Украйна започнаха да връщат телата на загиналите 298 пътника на малайзийския самолет, който беше свален над страната - в деня, в който европейските външни министри се събират, за да разглеждат нови санкции срещу Русия.

Австралийският долар поскъпна, след като ръководителят на централната банка в страната се въздържа от коментари за силата й в реч в Сидни.

Днес ще бъдат оповестени и данните за инфлацията в САЩ, която се очаква да се е запазила при ниво от 2.1% през юни. Ключови резултати днес ще бъдат оповестени и от щатските компании Apple Inc. и Microsoft Corp.

„Пазарите ще започнат да игнорират случващото се в геополитическо отношение“, коментира Надер Наеими, анализатор в AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Основният фокус на пазарните участници ще е към изнасянето на ключови макроданни, както и към печалбите на водещите щатски компании, които да дадат по-нататъшна яснота за посоката на пазара“, допълва още специалистът.

Хонконгският индекс Hang Seng Index се повиши с 1.2%, като индексът, следящ представянето на китайските компании, се повиши с 1.7% - най-много от 14 май.

Повишението в Китай стана реалност след оповестените планове на правителството да използва субсидии за произвоството на нови енергийно ефективни автомобили. Шанхайският индекс се повиши с 1%.

Доларът се търгува под най-високата си стойност за последните три месеца, като поскъпването му спрямо останалите основни валути въздейства неблагоприятно върху цената на „спасителния актив“.

Близостта на индексите по света до рекордните им стойности също не допринася за търсенето на злато, което се търгува при нива от 1 312.5 долара за унция с незабавна доставка.

Фючърсите на щатския суров петрол се повишиха с 0.5% до ниво от 105.15 долара за барел с доставка през август. Очакванията за намаляване на запасите на петрол с 2.8 милиона барела за изминалата седмица до голяма степен предопределят този ръст.