Заетостта в САЩ е възлязла на 209 000 през юли, посочиха изнесените данни на министерството на труда. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, прогнозирали 225 000 нови работни места през юли.

За сравнение през юни бяха създадени 288 000 нови работни места, като тогава данните превишиха средните очаквания.

Това бе и шестия пореден месец на повишение на заетостта с над 200 000 на месец, най-дългата подобна серия от 1997 година и признак за възстановяването на пазара на труда и щатската икономика.

В същото време нивото на безработица се е повишило до 6.2%, спрямо 6.7% в началото на годината. Това е близо до най-ниското ниво на безработица от шест години насам. Резултатът превиши леко средните очаквания на анализаторите за стойност от 6.1%.

Данните са поредните добри за състоянието и възстановяването на щатската икономика, които карат все повече пазарни на наблюдатели да очакват по-скорошно повишение на лихвите от страна на Фед.

Именно тези очаквания до голяма степен стояха в понижението на индекса на сините чипове Dow Jones вчера, което бе най-големият му дневен спад от февруари насам.

Преди два дни стана ясно, че щатската икономика е отбелязала ръст от 4% през тримесечието април-юни, което значително изпревари средните очаквания на специалистите, след свиване през първото тримесечие на годината.

Все по-малко стават и хората, подаващи първоначални молби за помощи за безработица. Преди две седмици броят им се понижи до най-ниското ниво от 14 години насам. При осемгодишно дъно е и четириседмичната изгладена средна величина на показателя.

Леко повишение се наблюдава и в потребителското доверие в САЩ, което означава че разходите могат да се засилят през следващите месеци. Потребителските разходи формират около две трети от икономиката на САЩ.

Все още ръстът в заетостта не се трансформира в повишение на доходите на американците. Средното почасово възнаграждение се е повишило едва с 2% през последната година, едва поддържайки ръста на инфлацията.