Днес министърът на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров изпратиха съвместно писмо до г-н Джонатан Фол, генерален директор на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги” в Европейската комисия, в отговор на поставените от г-н Фол въпроси за състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД с писмо от 1 август 2014 г.

В дългото 9 страници писмо, могат да бъдат открити две причини, поради които вложителите в Корпоративна търговска банка, а и Търговска банка Виктория нямат достъп до спестяванията си.

На първо място това са различнията в българското и европейското законодателство. Именно това е пречката за евентуален междинен частичен достъп до депозитите, или иначе казано да се платят депозитите първо до гарантираната сума от 196 000 лева.

Точно затова се налагат промени в законодателство, за да може да се прибегне до изплащането им. В момента Фонда за гарантиране на влоговете в банките може да започне изплащане, само и единствено, ако има отнет лиценз на банка, но не и частично.

Втората и може би по-важна пречка е липсата на средства във ФГВБ. Дупката е от 1.636 млрд. лв., тъй като наличностите във фонда са от 2.103 млрд. лв.

Дори и банките да преведат авансово годишната си вноска към фонда за 2015 г., то това са нови 291 млн. лв., или крайно недостатъчна сума, за да бъде покрита дупката. Превеждането на тези суми авансово, обаче биха имали негативен ефект върху банковата ни система, тъй като ще се отразят под намаляване на печалбата на банковата система.

От БНБ информират, че към днешна дата част от банките са и с отрицателен финансов резултат.

Заради големия недостиг във ФГВБ, същият може да бъде покрит само чрез заем от държавния бюджет след съответното решение на Народното събрание. Именно такива са и намеренията на българските власти, но пък това е и третата пречка към момента.

Такива решения обаче ще могат да се вземат от следващото 43-то Народно събрание, след изборите на 5 октомври 2014 г.