Един от водещите китайски производители на смартфони - Lenovo предприе действия по разширяване на присъствието си в страните от ЕС, с представянето на нови модели. За това компанията избра Източна Европа и по-специално – Румъния.

Марката е изключително популярна в северната ни съседка, където се осъществяват значителни продажби на смартфони Lenovo посредством интернет канали като еBay.

Слуховете за представяне на нов модел на компанията именно в Румъния датират от вече близо година.

От Lenovo обявиха, че имат „високи очаквания за продажбите си в Източна Европа, като след Румъния компанията най-вероятно ще осъществи пресконференции в България и Унгария.

Вчера Lenovo обяви пет нови евтини модели в Румъния – два модела от серията S (S860 и S850), три модела от серия A (A859, A536, A328). Първите два модела бяха представени по време на мобилното изложение в Барселона през февруари тази година.

Според данни на Lenovo, моделът S860, който е с метално тяло и използва операционната система Jelly Bean е с изключително мощна батерия от 4000mAh и може да се използва цял ден при пълно натоварване.

Той е с 2 сим-карти и 5.3-инчов дисплей, както и четириядрен процесор с честота 1.3 GHz на марката MediaTek. Моделът е с 2GB оперативна памет и 8-мегапикселова камера.

Моделът S850 отново е с операционна система Jelly Bean и четириядрен процесор, но с 1 GB оперативна памет и значително по-слаба батерия от 2000 mAh. Той обаче е с 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера.

По-евтините модели са от серия А. Моделът A859 е с пет инчов дистлей, 1.3-гигахерцов четириядрен процесор, 1 GB оперативна памет и осем-мегапикселова камера. Другите два модела от серията са с по-ниски технически параметри.

Lenovo е четвъртият най-голям производител на смартфони в света, с пазарен дял от 5.4%. Продажбите на компанията през второто тримесечие са в размер на 10.4 млрд. долара, или повишение от 18% на годишна база. Печалбата за тримесечието е възлязла на 214 милиона долара, или повишение от 23%.