Първичното публично предлагане на китайския онлайн гигант – Alibaba, се очаква да е в размер на над 20 милиарда долара и да се превърне в най-голямото в щатската история.

IPO-то ще превиши първичните публични предлагания на компании като Visa (17.9 млрд. долара), Enel (16.5 млрд. долара), Facebook (16 млрд. долара) и General Motors (15.8 млрд. долара).

Виж още: Alibaba може да набере до 24 млрд. долара

Според някои специалисти обаче, първичното публично предлагане може да маркира връх за щатските технологични компании.

„Очакванията към Alibaba са прекомерно високи от инвеститорите, като компанията бележи ръст от над 50% в приходите си през последните години, като в същото време работи при изключително висок маржин“, коментира Джина Санчез, основател на Chantico Global, цитирана от финансовото издание CNBC.

Компанията може да е изправена пред сериозната задача да поддържа този ръст и особено маржина на печалбата си, за да не разочарова инвеститорите. На този етап тя прави това посредством множество придобивания, при които интегрира модела си на търговия.

Според други специалисти това, което трябва да тревожи инвеститорите, е наближаването на технологичния Nasdaq до историческо най-високото му затваряне на месечна графика при ниво от 4 696 пункта. Индексът е едва на 3% от посоченото ниво.

Ако върхът от 1999 година остане в сила, то е много възможно технологичният индекс да отбележи съществено понижение.

„Инвеститорите трябва сериозно да се притесняват при евентуално понижение на Nasdaq под 4 500 пункта, където в момента се намира ключово ниво на подкрепа“, според Ричард Рос, технически анализатор в Auerbach Grayson Global.

Спад под последното ниво най-вероятно ще доведе до тест на 200-дневната пълзяща средна величина, отстояща при 4 270 пункта.