Цветан Василев се е предал на властите в Белград. Това съобщиха сръбските медии във вторник. Според тях мажоритарният собственик на КТБ се е явил в един от следствените отдели в сръбската столица в компанията на адвокат.

Информацията бе потвърдена и от Reuters, като агенцията се позова на високопоставен източник от МВР на Сърбия. "Всички необходими процедури са в ход", е заявил източникът. Час по-късно новината бе официално потвърдена и от властите в България.

Сръбският вестник Блиц уточнява, че Василев е отишъл около 11.00 часа местно време в полицейското управление в Нови Белград.

Според телевизия RTS, сръбската полиция е започнала да следи българския банкер от вчера, когато е получила информация от българските власти, че има заповед за издирване. Според медията, той се е предал малко преди да бъде арестуван.

Българският защитник на обявения за издирване банкер Константин Симеонов първоначално коментира пред bTV, че се намира в София и не знае клиентът му да е предприемал подобен ход.

"Този вариант е обсъждан. Добре е, че не съм уведомен... Можеше да изтече информация и да се предприемат други действия. (...) Всичко е възможно... включително посегателство срещу живота му", коментира по-късно юристът.

Към момента държавното обвинение не е получило официална информация от западната ни съседка

Прокуратурата няколко пъти вече разясни, че ако сръбските власти задържат Василев, връщането му в България ще зависи от сръбския съд. За да се стигне до това, Сърбия трябва да информира българските власти, че са локализирали или арестували Василев. Тогава България трябва да изпрати необходимите документи и процедурата ще започне.

"Ние трябва да отговорим, ако получим официална информация от сръбските власти - до 18 дни. Не съм прецизен особено, цитирим наум. Може да се искаме удържаване до 40 дни от сръбския съд, за да представим необходимата документация", посочи пред bTV наблюдаващият прокурор Иван Гешев.

Съдът отказа да се произнася по нереализирания арест на Цветан Василев

Междувременно от Софийския градски съд (СГС) оставиха без уважение искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заедно с Василев по делото за източването на 206 млн. лева от КТБ.

Информацията, че Василев е в Сърбия се появи именно от адвоката му Константин Симеонов преди около седмица. Тогава той обяви, че банкерът работи за оздравяването на КТБ от съседната държава и иска да се върне в България.

Ден по-късно сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович обяви, че няма информация банкерът да се укрива в съседната ни страна. В същото време обаче сръбските медии съобщиха, че Василев е бил видян в Парачин, където се намира стъкларският му завод. Според адвокатите на Василев, той е прекарал последния месец в Белград.